Hirdetés
. Hirdetés

Apple, RIM az új szabadalmi per célpontja

|

Az Openwave mobil szoftver alkalmazásokat gyártó cég szerint az Apple és a RIM szabadalmait sérti. A cél az érintett készülékek amerikai importjának letiltása.

Hirdetés

Per
Per
A mobil iparágat sújtó szabadalmi pereskedések legújabb fejleménye, hogy az Openwave mobil szoftvereket fejlesztő cég az Apple és a RIM készülékgyártókat perelte be az Amerikai Egyesült Államokban általa birtokolt szabadalmak vélt megsértése miatt.

Az Openwave szerint a iPhone és iPad készülékek, valamint a RIM BlackBerry PlayBook és Curve eszközei több, általa birtokolt szabadalmat is sértenek. A szabadalmak mobil emaillel, alkalmazások frissítésével, cloud computinggal, böngészési információkkal és szerverhez való biztonságos csatlakozással kapcsolatosak. A pereskedési folyamat megkezdése előtt az Openwave tárgyalásokat kezdeményezett a két érintett céggel, de nem jártak sikerrel.

A mobil alkalmazásokat gyártó és forgalmazó cég birtokában több mint 200 szabadalom volt, ez a cég elsőként kínált mobil alkalmazásokat az amerikai piacon, ügyfelei főleg a mobilszolgáltatók közül kerülnek ki. Az Openwave első körben azt szeretné elérni, hogy a hatóságok tiltsák meg az érintett eszközök amerikai importját.

Az Openwave korábban a Myriad csoporttal rendezte szabadalmi vitáit: az egyezség szerint 12 millió dollárt fizettek, hogy a másik cég lemondjon minden jellegű követeléseiről. A cég részvényeseinek mondott beszédben Ken Denman vezérigazgató elismerte: a pereskedéssel a cég szellemi tulajdonát igyekszik teljes körűen kihasználni. Hogy a cég eladó lenne, és árának növelése miatt indította volna a pert, arról nincs adat.

A 8800 szabadalmat birtokló Interdigital a legtöbb elemző szerint például azért perelte be a Nokiát, Huawei-t és ZTE-t, mert így szerette volna eladási árát feljebb tornászni. A cég iránt a Google mellett állítólag az Apple és a Nokia is érdeklődik. A Motoroláért fizetett 12,5 milliárd dolláros ár mellet ez az érdeklődés is igen borsos áru lehet.

A nyár szabadalmi perekről szóló hírekkel volt tele: a Samsung és az Apple csatájának utolsó állomásán a Galaxy telefonok betiltásáról rendelkezett egy holland bíró, a Google viszont az Oracle-lal csatázik Java szabadalmak megsértése miatt.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.