Hirdetés
. Hirdetés

ARM processzorokon is fut majd a következő Windows

|

Az energiahatékony CoS architektúrák támogatásával a Micorsoft az Apple és a Google után ered a táblagépek gyorsan növekvő piacán.

Hirdetés

A bejelentésre a Consumer Electronic Show (CES) előestéjén került sor Las Vegasban, ahol a szoftvercég a PC operációs rendszer következő verzióját is demózta ARM processzorra épülő rendszeren. Ez nagy horderejű változást jelent a Microsoft stratégiájában, mivel a Windows hagyományosan az Intel és az AMD által gyártott, x86-os processzorokon futott, amelyek több energiát fogyasztanak, mint az okostelefonok és táblagépek többségében ketyegő ARM és más, SoC (system-on-a-chip architektúrájú) lapkák.

A bejelentés időzítése jobb nem is lehetne, mivel a szórakoztató-elektronikai kiállításon idén a táblagépek kapják a legtöbb reflektorfényt. Néhány szállító Microsoft Windows 7-et futtató modellekkel is megjelent, de ezek ? az anyalapunk által megszólaltatott elemzők szerint ? kevésbé ragadták meg a CES szakmai közönségének képzeletét. Ennek oka egyrészt az, hogy az x86-os processzorokra épülő táblagépek rövidebb ideig használhatók akkumulátorról. Sarah Rotman Epps, a Forrester elemzője azonban arra is rámutatott, hogy a Windows 7 nem kifejezetten táblagépekre fejlesztett operációs rendszer: rendelkezik ugyan érintésérzékeny képességekkel, de a kezelőfelület tervezői elsősorban nem erre a funkcióra építettek.

Az elemző szerint további hátrányt jelent a Microsoftnak, hogy Office alkalmazásainak felhőben elérhető változata csak korlátozott funkcionalitást kínál, miközben a táblagépeken az emberek elsősorban böngésző alapú alkalmazásokat használnak. Tegyük hozzá, az említett hátrányok közül a Microsoft ezt dolgozhatja le leghamarabb, mivel az Office 365, az irodai alkalmazáscsomag felhő szolgáltatásként elérhető, teljes funkcionalitású változata még az év első felében megjelenik.

A következő Windows verzió kódja az említett bemutató alkalmával a Qualcomm Snapdragon és a Texas Instruments OMAP processzorán futott, de Steven Sinofsky, a Microsoft Windows és Windows Live üzletágának elnöke az Intel Atom és az Nvidia Tegra processzorát is megemlítette, amelyek szintén SoC architektúrák. Mivel a demó technológiai jellegű volt, a kezelőfelületről nem esett szó, de várható, hogy a Microsoft új GUI-t is fejleszteni fog táblagépekre szánt operációs rendszeréhez ? ahogyan azt tavaly a Windows Phone 7 esetében is tette. Noha Sinofsky nem nevezte meg a következő verziót, az várhatóan Windows 8 néven fog megjelenni, várhatóan két év múlva.

Időközben a táblagépek piaca lendületes bővülés elé néz, legalábbis az elemzői előrejelzések szerint. A Forrester arra számít, hogy a táblagép tulajdonosok száma az Egyesült Államokban 2015-re eléri a 82 milliót. Abban az évben már 44 millió táblagép találhat gazdára világszerte ? a tavaly eladott 10,3 millió több mint negyszerese.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.