Hirdetés
. Hirdetés

Autóbaleset-riasztó rendszer az EU-ban

|

Megállapodást írtak alá az európai mobilszolgáltatók az eCall nevű közúti baleset-riasztó rendszer létrehozásáról. Céljuk, hogy csökkentsék az autóbalesetek áldozatainak számát.

Hirdetés

A technológia lényege egy fedélzeti eszköz, amely vészhelyzet esetén automatikusan felhívja a 112-es, Európában egységes segélyhívó számot és közvetíti a jármű pontos helyzetét és a haladási irányát, a mobiltelefon jele és a GPS koordináták révén. Az eszközt elindíthatja például a légzsák kioldása, így a vezetőnek nem kell tárcsáznia, máris beszélhet a kezelővel.

A technológiára már létezik egy európai szabvány, de hat ország, közöttük Franciaország és Nagy-Britannia nem csatlakozott hozzá. A szabvány egyik része, hogy minden új járműbe be kellene építeni az eCall eszközt, ami körülbelül 100 euróba kerül. A rendszer működésének feltétele, hogy minden ország segélyszolgálata, főként a call centerek, képesek legyenek fogadni az eCall hívásokat. Ha a rendszer nem működik Franciaországban és Nagy-Britanniában, nehéz lesz rávenni az autógyártókat, hogy részt vegyenek a projektben.

Viviane Reding információs társadalomért felelős EU-biztos üdvözölte a mobilszolgáltatók megállapodását, és figyelmeztette a vonakodó hat országot, hogy amennyiben nem csatlakoznak rövid időn belül, páneurópai törvény elfogadását kezdeményezi, amely majd kényszeríti őket erre. Az Európai Bizottság közleményében rámutat, hogy a közúti balesetek évi 160 milliárd eurós kárt okoznak az EU gazdaságának. Ha az EU-ban üzmeben lévő összes 230 millió jármüvet felszerelnék az eCall-lal, az évi 26 milliárd euro megtakarítást jelentene. És ami még fontosabb: a rendszer 2500 emberéletet menthet meg évente az EU-ban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.