Hirdetés
. Hirdetés

Axis: 10 év és győzhetnek a hőkamerák

|

Martin Grent a hőkamerák piacának jelenéről és jövőjéről kérdeztük. A következő generációs megfigyelőrendszerek szolgáltatás-alapon, sok esetben hőkamerával működnek majd.

Hirdetés

Megkérdeztük az Axis vezetőjét, Marting Grent a kamerás megfigyelő rendszerek technológiájának piaci jövőjéről. Interjúnk apropójául szolgált, hogy az IP-kamera piac vezetőjeként ismert Axis nemrégiben mutatta be első hőérzékeléssel dolgozó kameráját.

- Mennyire gyorsan terjednek el az új technológiák a kamerás megfigyelésben?

- Például a színes kamerák feltalálása (1970) után 30 évnek kellett eltelnie, mire a megfigyelőkamera rendszerek többségükben színesek lettek. Az IP-kamerákat már nagyon régen piacra dobtuk, Kelet-Európa összesített zártláncú videomegfigyelő rendszer-piacát tekintve mégis az új eladásoknak csak 25 százalékát teszik ki ezek a modellek. Megjegyzendő, hogy az USA-ban ugyanez az érték csak 20 százalék.

- Milyen hamar számíthatunk a hőkamerás megoldások elterjedésére?

- Úgy gondolom, hogy nagyjából 10 év múlva hasonló mennyiségű hőkamerát fognak értékesíteni a piacon, mint hálózati kamerát. A költségek tekintetében viszont hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a hőkamerák ára a hálózati kamerákéhoz közelítsen. Ebben nagy szerepe van annak, hogy eddig katonailag alkalmazott érzékelő technológiáról van szó, így az árak elég magasak, a legolcsóbb ilyen modellünk 2500 euróba kerül. A volumen növekedésével számolhatunk természetesen az árak mérséklődésével is, ma is megéri viszont kritikus infrastruktúrák, kikötők, repterek védelmére alkalmazni hőkamerákat.

- Említette a szolgáltatásként nyújtott video megfigyelést. Mik ezzel kapcsolatos várakozásaik?

- Jelenleg mi vagyunk az egyetlen gyártó, aki kínál lehetőséget partnerei számára, hogy a készülékeinkre épülő megfigyelőrendszereket szolgáltatáskén értékesítsék. Legalábbis olyan rendszerben, ahol a kamera mindenkor egy hálózati tűzfal mögött, védve kerül telepítésre és nem kell törődni az IP-konfigurációval sem, amivel igen sok probléma adódhat más rendszerek telepítésekor. Partnereink révén más országokban, például Csehországban már vannak Camera-as-a-Service rendszereink, akadnak akár iPhone-on követhető webes projektek is. Jelenleg kezdeti stádiumban vagyunk, de a közeljövőben mindenképpen teret nyer a szolgáltatott videomegfigyelés.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.