Hirdetés
. Hirdetés

Oracle: az adatbázis összetart

|

Blokklánctáblákat kezel és modelleket épít gépi tanuláshoz - az Oracle adatbázis friss kiadása olyan beépített képességekkel bír, amelyekhez a vállalatoknak eddig különálló felhőszolgáltatásokat kellett bevezetniük. Konvergens megoldásként a Database 21c elejét veszi a bonyolultságnak és a költséghalmozásnak, ezzel gyorsítja az innovációt, csakúgy, mint a mostantól menedzselt felhőszolgáltatásként is elérhető Oracle APEX low-code fejlesztőkörnyezet.

Hirdetés

Januárban jelentette be az Oracle konvergens adatbázisának legújabb, Database 21c verzióját, amely megbízható blokklánctáblákkal, adatbázison belüli, automatizált gépi tanulással (ML) érkezik, és tárolóként kezeli a nem felejtő (persistent) memóriát. A friss kiadás kétszáznál több új és továbbfejlesztett képességet vonultat fel, amelyek között adatbázisban futó JavaScript, a JSON bináris adattípus natív támogatása, nagy teljesítményű gráf-feldolgozás, horizontális particionálás (sharding) és számos más, például adatbiztonsági és többlakós (multi-tenant) innováció szerepel.

Más szállítók felhőben vagy házon belül bevezethető, egycélú adatbázisaitól eltérően az Oracle Database 21c együtt többféle adattípust, modellt és munkaterhelést támogat a többlakós követelményeknek megfelelően - egyetlen korszerű, konvergens adatbázismotorral. Az új verzió az Oracle Cloud nyilvános felhőben már elérhető, beleértve az önvezérlő adatbázis, az Oracle Autonomous Database mindig ingyenes (Always Free) rétegét is, melyet a felhasználók széles köre ingyenesen is megismerhet.

Blokklánc és gépi tanulás mindenkinek

Kulcsfontosságú kiterjesztést és védelmet ad az üzleti alkalmazásokhoz az Oracle Database 21c-ben ingyenesen elérhető blokklánc-technológia (Blockchain Tables), mivel megbízhatóan auditálhatóvá teszi a tranzakciókat és a folyamatokat. A táblák sorait kriptográfiai lánc kapcsolja egymáshoz, így a technológia a hamisításra, az adatok manipulálására tett minden - házon belülről vagy kívülről érkező - próbálkozást észlel és meghiúsít az adatbázisban. A blokklánctáblák a konvergens adatbázis részeként szabványos SQL-lel érhetők el, mind az analitikát, mind a tranzakciókat teljes mértékben támogatják, így nagyságrendekkel könnyebben és célszerűbben használhatók, mint más blokklánc-technológiák. Ez különösen értékes, hiszen napjainkban az adatok és a magánélet védelme mellett a fenntartható és etikus működés tanúsítása is mind fontosabb követelmény.

- A blokklánctáblák mostantól a népszerű Oracle Database 19c verzión is ingyenesen elérhetők, még szélesebb körben kiterjesztve a konvergens adatbázis használhatóságát és emelve értékét, mondta Fekete Zoltán, az Oracle vezető technológiai tanácsadója. - A konvergencia mindezen technológiák, adatmodellek és fejlesztési módszerek együttes működését teszi lehetővé, így az analitika és a gépi tanulás immár a blokklánctáblákon is könnyen elérhető.

Felhasználók széles körét juttatja a gépi tanulás előnyeihez az Oracle Database 21c AutoML technológiája. Új képességével az adatbázis automatikusan felépíti és összehasonlítja az ML-modelleket, így a nem szakértő felhasználók is hatékonyan dolgozhatnak az adatbázison belüli gépi tanulással. A még fejlettebb automatizálás érdekében az Oracle újabb - anomáliákat észlelő, lineáris regressziós, mélytanuló és más - algoritmusokkal bővítette az AutoML könyvtárát.

A funkcióbővülés és a gyorsulás mellett a még kiterjedtebb felhasználáshoz is kedvet kaphatnak az ügyfelek, ami kellően nagy teljesítményért kiált. Az Oracle Database 21c egyedülálló módon az adatbázis adatait és a változtatások naplóit (redo log) is tudja a szerver helyi, nem felejtő memóriájában kezelni, ami jelentősen növeli az írás-olvasás teljesítményét. Az adatbázis új algoritmusai automatikusan ügyelnek az adatok és tranzakciók konzisztenciájára a nem felejtő memóriában is, amit korábban a rendszergazdáknak kellett elvégezniük.

Fekete Zoltán, az Oracle vezető technológiai tanácsadója

Alkalmazás-expressz a menedzselt felhőben

Kétszáznál több beépített újításával az Oracle Database 21c a konvergencia és a funkcionalitás új szintjére lép, mondta Carl Olofson, az IDC kutatásvezető alelnöke a bejelentés kapcsán. Az elemző szerint az adatbázis új verziója egy sor különálló, speciális felhőszolgáltatást vált ki technológiai értelemben elegánsabb, integrált megközelítésével, így a szolgáltatások halmozásától, a növekvő bonyolultságtól és költségektől is megkíméli a felhasználókat, és sokkal jobban illeszkedik a 2021-es vállalati igényekhez.

Jellemezhető ugyanezzel az Oracle APEX (Application Express) új változata is, amely menedzselt felhőszolgáltatásként is elérhetővé teszi az adatbázishoz tartozó low-code fejlesztést. A böngészőből használható felhőszolgáltatás grafikus kezelőfelületén a fejlesztők még könnyebben és gyorsabban készíthetnek adatvezérelt, modern alkalmazásokat PC-kre és mobileszközökre.

- Az új APEX szolgáltatás adatbázisa az Oracle felhőben Exadata hardveren, Autonomous Database-en fut, amely rendelkezésre állását, beépített biztonságát és megfelelőségét tekintve egyaránt vezető az iparágban, mondta Fekete Zoltán. - Az alkalmazások alacsony kódolásigényű fejlesztése az APEX platfomszolgáltatással 38-szor gyorsabb, mint hagyományos megközelítéssel.

Cikkünk a Computerworld magazin 2021. február 10-ei lapszámában (LII. évfolyam 3. szám) jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.