Hirdetés
. Hirdetés

Az agy működését mímelő lapka

|

Az IBM egy olyan lapka prototípust készített, ami utánozza az emberi agy működését. A vele felszerelt gép megtalálja az utat a labirintusban.

Hirdetés

IBM
IBM

Az IBM egy olyan lapka prototípust készített, ami az agy működését utánozza, ezzel a számítógépeket az emberi döntéshozatalra készítik fel. A lapka szilícium áramkörök és fejlett algoritmusok segítségével képes az emberi agy működésének a lemásolására - így a döntéseket a számára bemutatott adatok elemzéséből, a zajló események megértéséből hozza meg.

Dharmendra Modha, az IBM Research kutatás vezetője szerint az agyhoz hasonlóan, az IBM prototípus lapkája dinamikusan átáll a látás, hallás, érintés, szaglás útján összeszedhető információk elemzésére, értékelésére. A lapka lehetőségek és összefüggések alapján is megtalálja a releváns mintákat, miközben kompakt és kicsi marad, kevés energiát fogyaszt - vagyis semmiben sem hasonlít majd a mostani gépekhez.

A kutatásban már elértek pár érdekes eredményt az emberi agyhoz hasonlító lapkával felszerelt számítógéppel: erre a célra fejlesztett szoftver segítsége nélkül felismerte a labirintusból kivezető utat, Pong játékot játszott és felismerte a mintákat az adatokban. A kutatók reményei szerint a gép ennél többre is képes lesz, például nemsokára képes lesz egyéni képeket felismerni egy adott videofelvételből.

Az IBM kutatói folyamatosan dolgoznak a gyorsabb, okosabb számítógépek kifejlesztésén. Legutóbb a Watson névre keresztelt szuperszámítógép győzte le két emberi riválisát egy kvízjátékban - a kvízjátékok rengeteg összefüggés közötti értelmezést igényelnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.