Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple az amerikai Arizona gyárban gyártott chipeket fog használni

|

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója egy keddi arizonai rendezvényen megerősítette, hogy az Apple amerikai gyártású mikrochipeket fog vásárolni - jelentette a CNBC. Az eseményen - ahol Joe Biden elnök is felszólalt - Cook azt mondta, hogy az Apple egy új arizonai gyárban gyártott processzorokat fog vásárolni.

Hirdetés

A CNBC szerint a chipgyárak tulajdonosa és üzemeltetője a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company lesz. A TSMC gyártja a legfejlettebb processzorokat, többek között a legújabb iPhone-okban, iPadekben és Macekben található chipeket. Az üzemek képesek lesznek a 4 nanométeres és 3 nanométeres chipek gyártására, amelyeket olyan fejlett processzorokban használnak, mint az Apple A- és M-sorozata, valamint az NVIDIA grafikus processzorai.

A The Verge beszámolója szerint az arizonai Phoenixben található üzemben nemcsak az Apple, hanem az AMD és az NVIDIA is ügyfelek közé tartozik. Az új létesítmény biztonságosabb chipellátást és gyorsabb gyártási határidőket jelent. A chipgyártó TSMC ma azt is közölte, hogy jövőre egy második gyár építését is megkezdi Phoenixben, növelve ezzel a telephely éves termelését.

A The Verge szerint a TSMC egy dedikált öntöde, ami azt jelenti, hogy a más cégek által tervezett chipeket gyártja. Az Apple, az AMD és az NVIDIA a legnagyobb ügyfelei közé tartozik, és még az Intel is a TSMC-re támaszkodik a legfejlettebb processzorok elkészítésében. Az első Phoenixben lévő gyár 4 nm-es processzorokat fog gyártani, a gyártás a tervek szerint 2024-ben kezdődik. A második gyár 2026-ban lép működésbe, és 3 nm-es chipeket fog gyártani, amelyek a legkisebb és legösszetettebb processzorok lesznek, amelyeket gyártanak.

Hirdetés

Az Engadget beszámolója szerint a két üzem kombinációja együttesen évente mintegy 600 ezer chipszeletet fog előállítani. A TSMC 40 milliárd dollárt költ a gyárakra, de ezeket a beruházásokat részben az amerikai kormány támogatja majd az amerikai félvezetőgyártás ösztönzésére szolgáló CHIPS and Science Act révén.

Az Engadget szerint bár az üzemek csak két év múlva lépnek működésbe, a bővítés híre megfelelő időben érkezik. Az Apple figyelmeztetett az iPhone 14 Pro gyártásának visszaesésére a kínai COVID-19 politika miatt. Elméletileg az amerikai létesítmények csökkentették volna e korlátozások hatását. Bár sok alkatrész a TSMC bővítése után is a tengerentúlon készülhet, hamarosan nagyobb esély lehet arra, hogy az Apple készülékei időben a vásárlókhoz kerüljenek - írta a GeekNews Central.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.