Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple és az IBM is Japánban nyomul óriási tétekkel

|

Több trillió jenre lesz szükség ahhoz, hogy a kísérleti gyártás beinduljon.

Hirdetés

Az Apple közölte, hogy az elmúlt öt évben több mint 100 milliárd dollárt fektetett japán beszállítói hálózatába, miközben vezérigazgatója, Tim Cook ellátogatott az ország félvezetőiparának epicentrumába. Eközben az IBM és a Rapidus, egy újonnan alakult, a japán kormány által támogatott chipgyártó bejelentette, hogy partnerséget kötött, amelynek célja, hogy az évtized második felére a világ legfejlettebb chipjeit Japánban gyártsák.

Cook közölte, hogy a Japán délnyugati részén fekvő Kumamoto prefektúrában járt, ahol számos félvezető- és vezető technológiai cég gyára található, köztük a Taiwan Semiconductor Manufacturing által építés alatt álló gyár. Az Apple közleménye szerint 2019 óta több mint 30 százalékkal növelte a japán beszállítókra fordított kiadásait, a hálózat közel 1000 vállalatot ölel fel, a multinacionális cégektől a családi vállalkozásokig.

A Sony Groupot nevezte az egyik legnagyobb japán beszállítójának, amely az iPhone-termékekhez kameraszenzorokat gyárt, miközben olyan közép- és kisvállalkozásokat is partnerként említett, mint az Inoue Ribbon Industry textilipari cég és a Shincron öntőforma-gyártó.

Hirdetés

Az Apple közölte, hogy 29 japán beszállító vállalta van, és 2030-ig megújuló energiára állítja át az beszállítói üzleteit. AZ érintett cégek között van a Sony, a Murata Manufacturing, a Keiwa a Fujikura és a Sumitomo Electric is.

Az IBM és a Rapidus közötti megállapodás akkor jött létre, amikor az Egyesült Államok és Kína között a kapcsolatok továbbra is feszültek, különösen a chipek miatt. Washington korlátozta Peking hozzáférését a fejlett félvezető-technológiához, és erre kérte szövetségeseit, köztük Japánt is. Japán, amely már régen elvesztette vezető szerepét a chipgyártásban, különösen a fejlett félvezetők terén, igyekszik felzárkózni, és elérni, hogy autógyártói és informatikai vállalatai ne szenvedjenek hiányt a kulcsfontosságú alkatrészből.

"Több trillió jenre lesz szükség" ahhoz, hogy a kísérleti gyártás beinduljon, mondta Atsuyoshi Koike, a Rapidus elnöke egy tokiói sajtótájékoztatón. Azt nem árulta el, hogy honnan lesz rá pénz, és azt sem, hogy Japánban hol építene öntödét. A múlt hónapban a japán ipari és kereskedelmi minisztérium közölte, hogy kezdetben 70 milliárd jent (500 millió dollárt) fektet be a Rapidusba, egy olyan technológiai cégek által vezetett vállalkozásba, mint a Sony és a NEC. Ez az összeg kevésnek számít a chipgyártás világában, ahol az üzemek több tízmilliárd dollárba is kerülhetnek. A források szerint további befektetések vannak kilátásban.

Az IBM kutatási igazgatója, Dario Gil elmondta, hogy a két vállalat együtt fog dolgozni az IBM tavaly bemutatott 2 nanométeres chipjeinek gyártásában. Arra a kérdésre, hogy Japán képes-e átugrani egy ilyen fejlett technológia gyártására, amikor a legfejlettebb üzemében ma 40 nanométeres chipet gyártanak, Gil azt mondta: "Ez nem olyan, mintha a nulláról kezdenénk." Megállapodásuk részeként a Rapidus tudósai és mérnökei az IBM Japan és az IBM kutatóival együtt fognak dolgozni a New York állambeli Albany NanoTech Complexben - számolt be a Reuters.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.