Hirdetés
. Hirdetés

Az egybillió dolláros alma

|

Egy neves piaci elemző szerint az Apple lehet az első vállalat, amelynek piaci értéke meghaladja az egybillió dollárt. Ha igaza lesz, a cupertinóiak a Microsoft 1999-es rekordját dönthetik meg.

Hirdetés

Gene Munster, a Piper Jaffray befektetési bank vezető elemzője kedden, egy befektetőknek szánt feljegyzésében azt írta, 2014-re az Apple piaci értéke elérheti az egybillió dollárt. A cég összesített részvényértéke a hétfői tőzsdezáráskor 576,79 milliárd dollár volt; a papíroknak hatalmasat kellene erősödniük a következő két évben, hogy a szakember jóslata beigazolódjon.

Ha az Apple valóban megugraná az egybillió dolláros álomhatárt, azzal messze maga mögé utasítaná az eddigi csúcstartót. Jelesül legnagyobb piaci ellenfelét, a Microsoftot, amelynek részvényei 1999-ben, az első Internet-boom idején több mint 619 milliárd dollárt értek.

Igen ám, de honnan kaparja össze az Apple két rövid esztendő alatt az ehhez szükséges négyszáz-egynéhány milliárd dollárt? Munster szerint a válasz egyszerű: felét a technológiai szektorba ömlő befektetésekből – másik felét pedig abból az extra részesedésből, amelyet legnagyobb piaci ellenfeleitől rabol el.

Az elemző fejtegetései – bár első olvasatra elég vadnak tűnnek – korántsem megalapozatlanok. Az Apple az elmúlt négy évben közel 390 milliárd dollárral növelte tőzsdei kapitalizációját, miközben markos vetélytársai – köztük a Research in Motion, a Nokia, a Sony, a Dell, a Hewlett-Packard és a Microsoft – hasonló mértékű értékcsökkenést szenvedtek el.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.