Hirdetés
. Hirdetés

Az első kézi railgun ereje a 22-es puskáéval vetekszik - videó

|

Torkolati sebessége és a lövedék ereje megfelel sok 22-es kaliberű puskáénak az ígéretek szerint.

Hirdetés

A világ első kereskedelmi forgalomban kapható kézi railgunja (jobb híján nevezzük sínpuskának) már előrendelhető. A fejlesztő cég szerint pedig a torkolati sebesség és a lövedék ereje megfelel sok 22-es kaliberű puskáénak.

Júniusban a The Debrief német műszaki portál már beszámolt róla, hogy az amerikai haditengerészet milliárdokat költött a hajókra szerelt railgunok (a méretük miatt sínágyúk) fejlesztésére, tesztelésére, majd végül a technikai kihívások széles skálája miatt lemondott róluk. A problémát főleg az jelenti, hogy az ilyen fegyverek általában terjedelmesek és hőkezelési problémákkal küzdenek.

Hirdetés

A railgun puskapor vagy vegyi gyorsítók használna helyett a lövedéket hatalmas mennyiségű elektromágneses energia felhasználásával (tulajdonképpen egy síkban kiterített villanymotor segítségével) lövi ki egy vezető sínpárról. Ennek a fegyvernek számos előnye van, amely kívánatossá tette a haditengerészet számára. A hajóknak sokkal kevesebb lőport vagy más típusú üzemanyagot kellene szállítaniuk, ami biztonsági előnyt jelent. Ezenkívül az acéllövedékek 100-szor olcsóbbak, mint a rakéták és hasonló célra alkalmas lövedékekkel szemben, ami csökkenti a kiadásokat. Végül pedig a rombolás mértéke, amelyet egy nagyon nehéz acéltárgy 5 Mach sebességgel haladva okozhat, megegyezik a legtöbb hagyományos rakétáéval. Persze a kézi railgun, nem hajóágyú.

A fegyvert fejlesztő Arcflash Labs szerint a GR-1 'Anvil' egy 8 fokozatú félautomata, nagyfeszültségű Gauss-puska. "Ez a legerősebb tekercspuska (coilgun), amelyet valaha is eladtak a nagyközönségnek, és egyben (nagyon valószínű) a valaha épített legerősebb kézi tekercspuska is" - írják a honlapjukon.

A cég honlapja azt is állítja, hogy a GR-1-esük félautomata üzemmódban percenként 20 lövést képes leadni. Sőt, a puska percenként 100 lövés sebességgel is tüzelhet, ha a teljesítményszintet a felére csökkentik. Ez a lehetőség - jegyzi meg a vállalat - vonzó lehet a katonai, rendvédelmi vagy egyéb biztonsági szervezetek számára, amelyek olyan nem halálos alternatívát keresnek, amely jelenleg nem áll rendelkezésre.

Mivel a rendelések teljesítési ideje hat hónap, így az impulzusvásárlóknak lehetőségük van meggondolni magukat, mielőtt a fegyvert leszállítanák nekik. Az Arcflash Labs szerint a bűnüldöző, biztonsági vagy akár a katonai erők számára a GR-1 nem halálos változatai (például zavargások megfékezésére használható) legitim piacot jelentenek a számukra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.