Hirdetés
. Hirdetés

Az IBM kutatói közelebb kerültek a kvantum komputer létrehozásához

|

Az IBM kutatóinak sikerült több olyan megoldást is kidolgozniuk, amelyekkel csökkenthetők a hibák az elemi számítások szintjén, és fenntartható a kvantum bitekben (qubit) a kvantum mechanikus tulajdonságok integritása. A qubit információhordozás alapegysége a kvantum számítástechnikában.

Hirdetés

Az IBM egy olyan szupravezető qubit alkalmazásához jutott el, amely megalapozhatja azt a szilícium-technológiát, amely egy napon qubitek millióinak előállítását teszi lehetővé. A qubiteket alkalmazó számítógépek egy időben számítási műveletek millióin dolgozhatnak. Ez teljesen más dimenzió, mint amit a PC-s világban megszoktunk, ahol legfeljebb néhány számítás futhat párhuzamosan. A qubitek speciális tulajdonságai miatt ugyanis, például egy önálló 250-qubites rendszer több bitnyi információt képes tárolni, mint ahány atom van az univerzumban.

Matthias Steffen, az IBM kvantumkomputerek fejlesztésén dolgozó részlegének vezetője szerint a fizikai kísérleteken már sikerült túllépni, mostantól rendszereket kell építeniük, amit a területen megszerzett ismereteikre alapozhatnak. Ezzel új határok nyílhatnak, és e rendszereket valós problémák megoldására lehet fordítani. Hogy mikor, arról egyelőre nem sok szó esik.

A másik előrelépést az adatbázisok, illetve a strukturálatlan információk közötti keresésben érték el korábban megoldatlan matematikai problémák megfejtésével. Jelenleg a számítógépek egy bites információkat értenek meg a legelemibb szinten, aminek az értéke a 2-es számrendszerben 0 vagy 1 lehet. A qubiteknél egy az érték lehet 1 vagy 0 vagy mindkettő egyszerre. Ennek a szuperpozíciónak a leírása, ami megengedi a kvantum komputernek, hogy sokmillió kalkulációt folytasson egy időben. A tudósok számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a számítási hibák forrást jelentő úgynevezett kvantum dekoherenciát kiküszöböljék. A számítási hibákat a különféle tényezők (meleg, elektromágneses sugárzás, anyaghibák stb.) közötti interferencia okozhatja.

A kvantum számítógép megalkotásához többféle út vezet. Az IBM egy olyat választott, ahol szupravezető qubitek alkalmazásával viszonylag könnyű eljutni az ipari méretű gyártás megteremtéséig. A cég nemrégiben bemutatott egy 3D qubitet a Yale egyetemmel közösen. A 3D konstrukció lehetővé tette, hogy a qubit hosszabb ideig tartsa fenn kvantum állapotát. Az így elért 100 mikroszekundumos idő 2-4-szerese a korábban mérteknél. Ez az időtartam már elegendő lehet, hogy jól működő hibajavítási sémákat alakítsanak ki, s emiatt a tudósok már a skálázhatóság szélesebb mérnöki problémáira fókuszálhatnak.

A világon folyó kutatások együttesen lassan betöltik a kvantumszámítógépek létrehozásának minimális feltételeit. Ezért azt IBM hangsúlyozza az eredmények megosztásának szükségességét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.