Hirdetés
. Hirdetés

Az IBM Tivoli Storage Manager 6.1 újdonságai

|

Idén tavasszal kopogtatott a gólya az IBM Tivoli Storage Manager termékcsalád ablakán, és meghozta a család legifjabb tagját a 6.1-es verzió képében. Az új verziót az ?ismerősök? már nagyon régen várták, és sokat találgattak: miben fog többet tudni az elődeinél?

Hirdetés

Milyen új funkciókat hoz magával? Lesznek-e esetleg olyan funkciók, amelyek mostantól kezdve nem lesznek elérhetők? A kérdések egyre csak sokasodtak, majd egyszerre mindenki kezébe vehette az ?újszülöttet", valamint a vele együtt érkező rengeteg technológiai dokumentációt és marketinganyagot, és elkezdhette az ismerkedést a rendszerrel, összevethette az előzetes
várakozásokat a tényekkel.

Nézzük tehát a terméket! Tud-e az új verzió annyival többet az előzőnél, hoz-e annyi új hasznos funkciót, annyira stabil-e már a működése, hogy az megérje az átállással járó ?hercehurcát"? Meg merjem kockáztatni a korábbi, stabilan működő környezetem frissítését erre a verzióra? E kérdések megválaszolásában próbálok ebben a cikkben segítséget nyújtani.

Kezdjük tehát az IBM TSM 6.1-es verzió által nyújtott újdonságok felsorolását, és próbáljuk meg eldönteni, hogy ezek hasznosak-e a mindennapi üzemeltetési feladatok során, illetve megéri-e ezen új funkciók bármelyike is, hogy a használatáért cserébe csak úgy ?eldobjuk" a stabil 5.5-ös TSM-környezetünket.

Az IBM DB2 (v9.5) adatbázis-kezelő használata az IBM TSM 6.1 alatt
Első látásra ez az újdonság az, ami a legnagyobb léptékűnek látszik a korábbi és az új verzió között, hiszen a TSM saját belső adatbázisa már a kezdeti (IBM-akvizíció előtti) idők óta nagyjából változatlan, saját adatbázismotort használt az adatok tárolására. Ez a saját adatbázismotor a fejlődés irányával, a mentendő adatok menynyiségével egyre nehezebben tudott lépést tartani. Az általa kínált lehetőségek rendre kezdtek alulmaradni az átlagos adatbázis-kezelőktől már elvárt kritériumoktól. Az új DB2 adatbázis a korábbinál sokkal gyorsabb adatbázis-műveletek végrehajtására képes, sokkal öszszetettebb és komplexebb riportolási lehetőséget biztosít, és komplex felépítésének köszönhetően lehetségessé vált olyan funkciók bevezetése, amelyek a korábbi TSM-adatbázis belső korlátai miatt elérhetetlenek voltak. Többek között megszűnt a korábbi 512 GB-os TSM belső adatbázisméret felső határa is, amelynek köszönhetően a nagyfelhasználók számára újra adott a lehetőség a mentési rendszer konszolidálására, a kialakított TSM infrastruktúra egyszerűsítésére, és a vonatkozó költségek csökkentésére is a TSM v6.1-re való migrációval!


 

A mentett adatok deduplikálása
Mostantól az egyes FILE-típusú Storage Poolokra beállítható a bennük található állományok deduplikációja. Ez a beállítás egyelőre még csak a már lementett és a Storage Poolba bekerült állományokra léptethető életbe, tehát a kliensekről az adott állomány még minden esetben lementésre (és a hálózaton átküldésre) kerül a TSM-szerverre, de az adott Stogare Poolban már egy fi zikai állományból csak egyetlen verzió lesz megtalálható, ezzel is mentési tárhelyet és természetesen költséget lehet megtakarítani. Az adat-deduplikáció egyaránt alkalmazható fájlszintű és TDP-kliensek által mentett adatokra is.

Jelentősen kibővített riportolási lehetőség
A 6.1-es verziótól fogva az IBM a TSM riportolására ingyenesen elérhetővé teszi a ?nagy" IBM Tivoli Monitoringot. Tehát ha valaki megvásárolja a TSM szerver 6.1-es verzióját, akkor szabadon feltelepítheti saját infrastruktúrájában a Tivoli Monitoringot, és használhatja azt a TSM környezete teljes monitorozási és riportolási feladataihoz. A Tivoli Monitoring adta kereteken belül saját testre szabható funkciókat is lehet készíteni a TSM-környezet felügyeletének tökéletesítése érdekében.

Az IBM TSM szerver újdonságait áttanulmányozva természetesen még mindig nyitva áll a kérdés, hogy biztosan érdemes-e migrálni a jelenlegi környezetünket 6.1-es verzióra? Minden korábbi adatunk, beállításunk, eljárásunk továbbra is rendelkezésre fog-e állni? A migráció lépései eléggé kiforrottak? Igen,a TSM szerver 6.1.2.0-s verziójától a korábbi kiadásokban még meglévő korlátozások teljesen fel lettek oldva. Ettől a verziótól kezdve lehetségessé vált olyan korábbi TSM-környezetek migrálása is, amelyek BACKUPSET-eket vagy TOCokat (Table of Contents) tartalmaznak, sőt a jövőben a 6.1.2.0-s verziónál régebbi kiadások már sem az online letöltések során, sem fizikai médián nem hozzáférhetők. A korábbi TSM-verziókról az új verzióra való átállásról pedig csak annyit, hogy az alap 6.1-es verzió megjelenése óta a migrációs eljárások is tökéletesedtek, a kezdeti gyermekbetegségekre jelentős részben megjelentek a megfelelő javítások és mind a ?nagy" IBM, mind a magyarországi IBM-partnerek rendelkeznek már a megfelelő tapasztalattal a migráció tekintetében. Tehát adott esetben felkészült kollégák hathatós segítsége is igénybe vehető mind a migráció tervezése, mind a konkrét migrációs lépések megtétele során.

Az IBM TSM 6.1-es verzió kliensei is egy sor új funkcióval gazdagodtak. Ráadásul ezek tökéletesen együtt tudnak működni a korábbi (v5.5-ös) TSMkiszolgálókkal, tehát az új funkciók birtokba vételéhez nem is kell a teljes korábbi infrastruktúrát lecserélni. A következőkben felsorolás szinten szeretném bemutatni a számomra fontosabb új kliensfunkciókat.

TSM Backup-Archive kliens
A legnagyobb újdonságok a Windows BA kliensnél mutatkoznak. Microsoft Windows tartományvezérlőkre telepítve a klienst immár lehetséges az adott tartomány egyes elemeinek akár külön-külön történő visszatöltése is, nincs szükség a továbbiakban a korábban szokásos bonyolult procedúra végrehajtására, és hosszú Microsoft tudásbázis cikkek olvasására.

TDP for Microsoft Exchange
Mind a Microsoft Exchange 2003, mind a 2007-es verziójában elérhetővé vált az egyedi felhasználói mailbox-szintű helyreállítás lehetősége is. A TDP-kliens ezt a funkciót a mentett Exchange adatbázisok Exchange Recovery Storage Group-ba való automatikus visszatöltésével, és a korábban törölt felhasználói adatok eredeti helyére (vagy ahová szeretnénk, akár .PST állományba is!) való visszamigrálásával oldja meg. Exchange 2007 levelezőrendszer esetén a teljes folyamat tökéletesen automatikus: nincs szükség semmilyen Exchange oldali előzetes konfigurációra sem, a visszatöltés során az adatok egyszerűen csak visszakerülnek az eredeti helyükre, mindenki elégedett az eredménnyel, és a TDPkliens maga mögött még szépen el is tünteti a nyomokat.

A TSM 6.1 kiszolgálói és kliensoldali újdonságait természetesen még sokáig lehetne sorolni, sőt a megemlített újdonságokat is tovább lehetne részletezni. Ehelyett én inkább mindenki számára azt javaslom: bátran fogjon hozzá az IBM TSM 6.1-es tesztkörnyezete kialakításához, és személyesen is győződjön meg az új verzió hasznos újdonságairól.

Nemes Attila
PCS-System Kft.
TSM-rendszermérnök

A cikk megjelenését az Avnet Technology Solutions Kft., az IBM magyarországi disztribútora támogatta. Szakmai partnerünk a PCS-System Kft.

www.avnet.hu
www.pcs.hu

 



Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.