Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel a közeljövőben várható CPU-készlethiányra figyelmeztet

|

Akut ellátási problémákra kell számítani. A probléma ráadásul 2023-ig is eltarthat.

Hirdetés

Az Intel pénzügyi igazgatója szerint "akut" ellátási problémákra kell számítani a harmadik negyedévben. A cég szerint olyan időszakba lépünk, amikor a fogyasztóknak szánt processzorainak kínálata egyre szűkösebb lesz, így sajnos bajokra számíthatunk a készletfronton.

Az Intel pénzügyi igazgatója, George Davis azt mondta, hogy a 3. negyedévben (mostantól szeptemberig) "akut" ellátási problémákra kell számítani, miután Pat Gelsinger vezérigazgató nemrég azt nyilatkozta, hogy a globális chiphiány valószínűleg még egy-két évig, talán 2023-ig tart.

Davis egy beszélgetésen a következőket mondta a Seeking Alpha tőzsdei portál szerint: "Az iparágra jellemző tartós alkatrész- és hordozóhiány várhatóan csökkenti a CCG (Client Computing Group) bevételeit a folytatásban. Arra számítunk, hogy az ellátási hiányok több negyedévig folytatódnak, de úgy tűnik, hogy különösen akutak az ügyfelek számára a 3. negyedévben lesznek. Az adatközpontok esetében arra számítunk, hogy a vállalati, kormányzati és a felhőpiac további fellendülést mutat a 3. negyedévben."

Hirdetés

Bár a készlethiány manapság aligha újdonság, és korábban azt mondták, hogy az alkatrészellátási problémák nem fognak egyhamar megszűnni - a GPU-kkal kapcsolatos néhány reménysugár ellenére -, az Intel legújabb beismerése mindenképpen kiábrándító - állapítja meg a Techradar. Sőt, az, hogy a harmadik negyedévre vonatkozó gyártási problémákat "akutnak" és meglehetősen komolyan hangzónak nevezik, baljóslatú azok számára, akik a közeljövőben szeretnének Intel chipeket beszerezni.

Eközben az Intel a következő generációs Alder Lake CPU-k piacra dobására készül 2021-ben. Az Alder Lake körül egyre több a szivárogtatás, sőt a jelentések szerint Kínában már most is árulják a mintachipeket. Ebből úgy tűnik, hogy a 12. generációs processzorok - ha a pletykák igazak - októberben jelenhetnek meg a piacon.

Ami persze már a negyedik negyedév, ahol az Intel arra számít, hogy a harmadik negyedévhez képest kicsit felpörögnek az ügyek, de ha az Alder Lake olyan ígéretesnek bizonyul, mint ahogy sejtetik, akkor valószínűleg komoly kereslet lesz rá. Ha a felpörgő kereslet és a chiphiány egyszerre lesz jelen, az igen gyorsan felhajthatja az árakat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.