Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel adaptív architektúrájú processzorokat fejleszt

|

A prototípusok egységnyi energiafelhasználás mellett 41 százalékkal nagyobb teljesítményt adnak le, mint a hagyományos magok.

Hirdetés

Az Intel kutatói új generációs processzormagokat fejlesztettek ki; az adaptív architektúrára épülő magok ideális körülmények között a garantált adatoknál is nagyobb teljesítményt képesek leadni - mondta Keith Bowman, az Intel nyomtatott áramkörök fejlesztésével foglalkozó kutatólaboratóriumának vezetője. "Használatukkal a kisebb kapacitású chipek is nagyobb teljesítményt képesek leadni" - vázolta a kísérleti fázisban lévő technológia előnyeit Bowman.

Az energiatakarékos architektúra, a hagyományos processzorokkal ellentétben az ideálisnál rosszabb körülmények - áramingadozások, hőmérséklet-változások, elöregedő tranzisztorok stb. - között is képes optimalizált teljesítményt nyújtani.

Az "öntunningoló" processzorok legfontosabb újítása a beépített hibafelderítő és korrekciós rendszer, ami erőteljesen kihasználja ugyan a magok dedikált ciklusait, mégis jóval kevesebb erőforrást köt le, mint a hagyományos magokba épített speciális biztonsági kötések (guardband). "Az új technológia jelentős előrelépést jelent" - hangsúlyozta Bowman.

Az Intel kutatói olyan prototípusok kifejlesztésén dolgoznak, amelyek hatékonyabb hibafelderítést és javítást tesznek lehetővé, miközben igyekeznek felmérni, hogyan működhetnek együtt az adaptív magok a hagyományos processzorokkal. Az új technológia rendkívüli lehetőségeket hordoz magában, de jelenlegi formájában még nem ért meg a kereskedelmi forgalmazásra - mondta Bowman.

A ma használt mikroprocesszormagokat előre meghatározott hatásfokra és élettartamra tervezik. Annak érdekében, hogy az ideálistól eltérő körülmények között is megfelelő teljesítményt adhassanak le, a gyártók guardbandokat építenek a termékeikbe, amelyek dedikált ciklusokat kötnek le a hibajavító rutinok számára. Ennek következtében, a hagyományos processzorok kisebb teljesítmény mellett is magas energiaigénnyel működnek.

Az Intel kísérleti magja olyan adaptív megoldásokat alkalmaz, amelyek feleslegessé teszik a guardbandok beépítését. Az áramkörök képesek a feszültségingadozás, a hőmérsékleti anomáliák és más negatív körülmények miatt fellépő hibák működés közbeni észlelésére és kijavítására, anélkül, hogy extra kapacitásokat kötnének le. Ennek eredményeképpen tetszés szerint maximalizálható a processzorok teljesítménye és minimalizálható az energiafelhasználásuk, jelentősen növelve ezzel a hatékonyságukat - tette hozzá a szakember.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.