Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel már jövőre gyártana 45 nanométeres chipeket

|

A világ egyelőre vezető processzorgyártója, az Intel úgy tervezi, hogy 2007 második felében kereskedelmi forgalomba hozhatja 45 nanométeres technológiával készülő processzorait.

Hirdetés

Bemutatták ugyanis az általuk "világ első teljes funkcionalitással rendelkező SRAM chipjének" nevezett statikus memóriamoduljukat, amely egymagában több mint egymilliárd tranzisztort tartalmaz. Mint ahogy egyéb teszt chipek, ez is SRAM-ként funkcionál, ám egy többmagos PC processzor minden elemét tartalmazza. A bemutatott példányt nem kívánják később kereskedelemi forgalomba hozni, csupán prezentálni szerették volna a következő generációs technológiákat.

A nanométer a milliméter egy milliomod része. A méreteknek nagyon fontos szerepe van a mai modern chipgyártásban. Minél keskenyebb csíkszélességben tudnak előállítani egy chipet, annál több tranzisztor helyezhető el egységnyi helyen, ami a teljesítmény növekedésével, ugyanakkor a méret csökkenésével jár, ezzel együtt azonban a hőtermelés is növekszik, amit viszont a kisebb felület miatt nehezebben lehet elvezetni. Fontos szerepe van azonban a szivárgó áramnak, amely a leginkább befolyásolja a végső teljesítményt. Az intel 45 nanométeres technológiával ötször kisebb áramszivárgást tud elérni a jelenlegi technológiával gyártott chipekhez képest. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üzemeltetés jóval gazdaságosabb, vagyis egy watt felvett áramhoz nagyobb számítási teljesítmény társul. A vállalat jelenlegi legfejlettebb gyártási technológiája 65 nanométeres. Az ezzel készülő chipek 2005 utolsó negyedében kerültek piacra.

Az Intel szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi állás szerint kétévente tudnak új gyártási technológiával előállni. A vállalat társalapítója, Gordon Moore évtizedekkel korábban felállított törvénye (az elhíresült Moore-törvény) azt mondta ki, hogy a chipekben található tranzisztorok száma 18 havonta megduplázódik.

A chipek 300 milliméteres lapkákból készülnek majd. Ez jelenleg a legnagyobb méret, amit általában használni is szoktak. Az ekkora méretű szilícium ostyákból a leggazdaságosabb az előállítás. A nagyüzemi termelés várhatóan az Intel D1D oregoni gyárában kezdődhet meg. Emellett két újabb gyár, ún. fab is készülőben van, amelyek ugyanúgy a 45 nm-es gyártásra lesznek specializálva. Ezek Arizonában (Fab 32), illetve Izraelben (Fab 28) találhatók.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.