Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel vezérigazgatója szerint a chiphiány legalább 2024-ig tart

|

A COVID-19 miatti mostani sanghaji zárlat és az ukrajnai orosz invázió megmutatta, hogy szükség van a rugalmasabb és földrajzilag kiegyensúlyozottabb félvezetőgyártásra.

Hirdetés

Pat Gelsinger, az Intel vezetője azt jósolta, hogy a globális chiphiány legalább 2024-ig kihívást jelent majd az iparág számára, különösen az olyan területeken, mint az öntödei kapacitás és a szerszámok elérhetősége. Az előrejelzés ellenére Gelsinger felvázolta, hogy az Intel jó helyzetben van ahhoz, hogy kezelni tudja az ellátási lánc hiányából adódó korlátozásokat.

"Az Intel felnő ehhez a kihíváshoz. Az arizonai, új-mexikói és ohiói bejelentéseinket követően nemrégiben egy sor európai beruházást is beharangoztunk, amelyek kiterjednek meglévő üzemeinkre, valamint új beruházásainkra a franciaországi és németországi szilícium csomópontban. Ezek a beruházások olyan helyzetbe hozzák az Intelt, hogy megfeleljen a jövőbeli növekedésnek, és jelentős lépést jelentenek a magasabb célunk felé, miszerint a világ félvezetőgyártásának fele az Egyesült Államokban és Európában lesz" - mondta befektetőknek az Intel vezérigazgatója az első negyedéves eredménybeszámolója során.

Hirdetés

Tavaly szeptemberben az Intel bejelentette, hogy a következő évtizedben akár 80 milliárd eurót is elkölt egy "mega" chipgyártó üzem létrehozására Európában, miután bejelentette, hogy 7 milliárd eurót fektet írországi gyártási kapacitásának megduplázásába, illetve azt tervezi, hogy a 7 nm-es chipgyártást az üzembe hozza.

Gelsinger rámutatott, hogy a COVID-19 miatti mostani sanghaji zárlat és az ukrajnai orosz invázió megmutatta, hogy szükség van a rugalmasabb és földrajzilag kiegyensúlyozottabb félvezetőgyártás előmozdítására, különösen, hogy szerinte a félvezetők válnak az innováció és az átalakulás üzemanyagává.

"Továbbra is úgy vélem, hogy a félvezetők hosszú távú növekedési ciklusának elején járunk. Változatlanul látunk némi illeszkedési korlátokat olyan területeken, mint az ethernet, némi lanyhulást az alsó kategóriás fogyasztói PC-kben, és némi készletkorrekciót, de összességében a vásárlók keresleti jelei továbbra is erőteljesek olyan területeken, mint a vállalati piac, a felhő, az AI, a grafika és a hálózatépítés" - fejtette ki.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a vállalat terjeszkedési terveinek megvalósítási üteme a CHIPS (Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors) törvény elfogadásától is függ majd. Ha megszavazzák, az 52 milliárd dolláros finanszírozási lökést szabadítana fel az amerikai félvezetőgyártás számára. A beruházás egy szélesebb, mintegy 250 milliárd dolláros csomag része, amely a mesterséges intelligenciától a kvantumkommunikációig terjedő tudományos törekvésekre terjed ki, és amelyet az USA innovációs és versenytörvénynek neveznek.

A mérföldkőnek számító törvényjavaslatnak eddig az amerikai szenátus és a képviselőház is zöld utat kapott. Most mindkét kamarában vitára vár, mielőtt az elnök aláírására elküldhetik a Fehér Háznak.

Az első negyedévben az Intel 18,4 milliárd dolláros bevételről számolt be, ami 7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest, míg a nettó nyereség 141 százalékkal 8 milliárd dollárra ugrott.

Ezen belül az Intel Foundry Services profitja 175 százalékkal, 283 millió dollárra emelkedett. Az adatközpont és AI csoport, a hálózati és edge csoport, valamint a gyorsított számítási rendszerek és grafika üzletágak is gyorsan növelték nyereségüket, ezek mindegyike mintegy 20 százalékos profitbővülést könyvelhetett el a negyedév során az előző évhez képest. Eközben az ügyfélmegoldások csoportja 13 százalékkal 9,31 milliárd dollárra esett vissza a vizsgált időszakban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.