Hirdetés
. Hirdetés

Az internet sebességét növelhetné a grafén

|

Brit kutatók szerint a grafén növelheti az optikai kommunikációs rendszerek hatékonyságát, vagyis gyorsabb lenne a szélessávú internet is.

Hirdetés

 

Grafén
Grafén

A manchesteri és a cambridge-i egyetemek kutatóinak sikerült a grafén érzékenységét növelni mikor optikai kommunikációs rendszerekben használták azt. A felfedezés hatására gyorsabb elektronikai alkatrészeket lehet majd piacra dobni, melyek például magasabb internet sebességet tesznek lehetővé.

 

Ezt a nemrég felfedezett anyagot korábban is használták fotó elektromos rendszerekben, ám hatékonyságuk nagyon alacsony volt. Grafénból napcellát készítettek - grafén rétegek tetejére mikroszkopikus nagyságú fém drótokat helyeztek el és megvilágították azt. A kezdeti napcellák azonban a fénynek csupán a három százalékát nyelték el, a többi áthaladt az anyagon. A brit tudósoknak hússzorosára sikerült növelniük az anyag fényelnyelési faktorát.

A grafén a legerősebb anyag a Földön, elég fiatal, létezését 2004-ben fedezték fel, miután a tudósok ragasztószalag használatával atom vékonyságú grafit réteget tudtak leválasztani - grafitot a mai ceruzákban használunk.

A grafén a világ legvékonyabb, legerősebb és legjobban vezető anyaga, a várakozások szerint ezek a tulajdonságok alapjaiban megváltoztatják az elektronikát. Két tudós, Andre Geim és Kstya Novoselov orosz származású fizikusok 2010-ben Nobel díjat kaptak a grafénnal kapcsolatos munkájuk elismeréseképp.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.