Hirdetés
. Hirdetés

Az Internetes vásárlás buktatói 2. rész

|

Cikkünk második részében megismerkedhetünk a fizetés, a kommunikáció, a postázás és a garanciális ügyintézés buktatóival.

Hirdetés

Cikkünk első részében megismerkedtünk azzal, hogy miért érdemes külföldről, interneten keresztül vásárolni, hogy mi a különbség az üzletek és a bolhapiacok között, hogy miént figyeljünk a saját gépünkre és az eBay visszajelzési rendszerével is. A második részben a fizetéssel, a kommunikáció fontosságával, a postázással és a garanciával foglalkozunk.

 


 

Az eBay egyik legnagyobb előnye, hogy megoldották a magánszemélyek közötti pénzmozgást - lévén itt erről van szó, az eBay-en alapvetően hétköznapi emberek kereskednek egymással - olcsó módját. A szolgáltatás neve PayPal. Ennek igénybevételéhez regisztrálni kell hitelkártyánkat és egy ellenőrző terhelés (pár száz forint), valamint a hozzátartozó kód visszaírásával máris küldhetünk pénzt bármelyik PayPal felhasználónak ingyen, banki költségek nélkül! Nincs is ennél egyszerűbb és olcsóbb módja a vásárlásnak és nem csak az eBay-en használható, de például szoftvereket is lehet így venni, adományokat is lehet küldeni és még sok másra is jó. Jobbára a dombornyomott VISA kártyában lehet meghatározni azt a bankkártyát, amit a PayPal elfogad, de vannak akik esküsznek rá, hogy a VISA Electronjukat is sikerrel regisztrálták. A PayPal világszerte közkedvelt fizetési forma, ha csak tehetjük ezen keresztül fizessünk a vásárolt termékekért. Ha valamibe nagyon-nagyon beleszeretünk és az eladó nem fogad el PayPal-t, akkor vannak alternatív, javarészt drága és rizikós fizetési módszerek.

 

 

ebay_2_k.jpg

A termékek listáján a „P" jelzi azt, hogy fizethetünk PayPallal. Jól látható, hogy gyakorlatilag mindenki elfogadja ezt a fizetési módot.

 


A legegyszerűbb és legostobább a bankókat behelyezni egy borítékba és feladni postán, de ennél rizikósabb dolog nincs is! Elveszhet, ellophatják és a címzett is letagadhatja, hogy megkapta. Átutalható az illető bankszámlájára - már ha hajlandó lesz megadni azt (sokan idegenkednek ettől) -, ám a legtöbb banknál a külföldre történő utalás drága. Adódik még a Western Union-nal történő azonnali pénzküldés lehetősége is, de ezt sem neveznénk igazán olcsónak, ráadásul körülményes, tudni kell az eladó pontos nevét, címét. Mi több valamennyi módszer letagadható, a fizetés tényét bizonyítani körülményes - ellentétben a PayPallal.



 


Az első és legfontosabb, hogy tényleg olvassunk végig minden tudnivalót a fizetési, garanciális, és postázási feltételekről - és ehhez bizony alapos nyelvismeretre lesz szükségünk! Ha valamit nem értünk, akkor inkább ne kockáztassunk!
Nem elegendő tökéletesen megértenünk az eBay kezelését, az eladókkal kommunikálnunk is kell majd a postázás és egyéb ügyek okán és ezen bizony rengeteg minden múlik! Ugyan szerencsénkre a számos lokalizált eBay változat nagy könnyebbséget jelent nyelvi ügyekben, de az elkerülhetetlenül szükséges levelezést nem oldja meg helyettünk. Ha nem kommunikálunk írásban jól egy világnyelven, akkor el vagyunk vágva az eBay használatától! Ugyan magának a weboldalnak a használata, a vásárlás és a fizetés automatikus, de gond esetén kommunikálnunk kell az eladóval, illetve ha vele nem sikerül megnyugtatóan megoldani a problémát, akkor magával az eBay üzemeltetőivel is - ők megpróbálnak segíteni. Természetesen ehhez is szükséges a nyelvtudás és egyéb feltételei is vannak - gondos dokumentálása a történteknek és a problémának.

 

 

A vásárlás és a fizetés mind-mind igen egyszerű folyamat magához a postázáshoz képest. Ez hordozza magában a legtöbb buktatót és nincs is annál idegesítőbb, mint amikor a feladott csomag soha nem ér el hozzánk. Nem akarjuk látatlanban a postai dolgozókat meggyanúsítani, de ilyenkor szinte biztos, hogy közöttük kell(ene) keresni a bűnöst - persze megtalálni lehetetlen.

 

 

ebay_3_k.jpg

Ez az eladó nem szállít Magyarországra, de érdemes rákérdezni, hátha meggondolja magát!


Ezt a problémát természetesen áthidalhatjuk futárszolgálatok igénybevételével, de természetesen ilyenkor jóval drágább összeggel kell számolnunk, mint a „hagyományos" postázásnál. Sok eladó kínál különböző postázási „konstrukciókat", például a tengerentúlról választhatunk légi és földi (hajóval történő) postázást is. Természetesen az előbb gyorsabb, de drágább. Ilyenkor nekünk kell eldöntenünk, hogy melyik opciót választjuk. Ha az eladó engedi, akkor választhatunk ajánlott postázást is, ilyenkor ha a csomag eltűnik, akkor elvileg reklamálhatunk a postánál. Persze ez tovább srófolja a szállítás árát, és gyakran értelmetlenné teszi az egész vásárlást. Tudunk olyan külföldi kereskedőről (threadless.com) aki a rengeteg elveszett küldemény miatt inkább úgy döntött, hogy nem szolgálja ki a magyar vásárlókat.

 

 

ebay_4_k.jpg

1,70 dollár extra biztosítással (ajánlottan) kérhetjük a postázást, ezt mindenképpen érdemes kiválasztanunk.



Arra figyeljünk, hogy a tengerentúlról akár egy hónapig is érkezhet a csomagunk, ne aggódjunk, ha egy két hét elteltével még nem érkezett semmi. Ha az a gyanúnk, hogy eltűnt a csomag, vegyük fel a kapcsolatot az eladóval, ajánlott küldemény esetén neki kell érdeklődnie a postánál. Ha nem ajánlott küldeményként érkezett volna, de semmi nyoma, akkor - elvileg - nem sokat tehetünk, de ekkor is írjunk az eladónak, hogy nem kapunk meg a terméket. Találkoztunk már olyannal, aki ilyenkor minden kérdés nélkül küldött egy másikat, amely probléma nélkül megérkezett - természetesen ne éljünk vissza a többiek jóindulatával! Ha PayPallal fizettünk, akkor elvileg védve vagyunk az ilyen problémák ellen is, vegyük fel a kapcsolatot az eBay-jel és jelentsük az esetet.

 

 

 

ebay_6_k.jpg

Úgy nevezett tracking number segítségével nyomon követhetjük, hogy hol tart a tengerentúlról feladott csomagunk.

 

 


Nem szeretnénk ismételni magunkat, de a postázás a legnagyobb bizonytalansági faktor. Ráadásul sokan vissza is élnek azzal, hogy gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni, hogy az eladó valóban annyit kért a postázásért, amit az általa igénybe vett szolgáltató számított fel. Nem ismerjük a csomag pontos súlyát, és persze a tarifákat sem - bár ez utóbbiakat nem lehetetlen kideríteni az internetről.
Nagy általánosságban a két kilogramm alatti súlyú tárgyakat még elfogadható áron lehet szállíttatni, míg e tömeg felett a díjak egészen elképesztők. Tartanunk kell a sérülésektől és a már említett csomagok eltűnésétől is.

 


 

Tegyük fel, hogy kijátszottuk a „posta ördögét" és a megvásárolt termékünk épségben megérkezett hozzánk. Ha meghibásodik, akkor viszont nem leszünk túl rózsás helyzetben. Egyedül azoknál a termékeknél nem lesz probléma, amelyek úgy nevezett világgaranciával rendelkeznek, hiszen ilyenkor a hazai képviseletnél is javíttathatjuk - sok esetben még számlára sincs szükségünk a gép azonosítója az ő adatbázisukban is szerepelni fog.
Ha nem ilyen terméket vásárolunk és meghibásodik, akkor sokkal nagyobb bajban vagyunk. Még ha az eladó korrekt garanciális feltételeket is biztosított és intézi (intézné) a javíttatást, akkor is valamilyen úton-módon vissza kell juttatnunk neki a meghibásodott készüléket és ennek költsége általában minket terhel. Mivel a vásárlásoknál a legköltségesebb és a legtöbb kockázattal járó dolog a postázás, egyértelmű, hogy egy meghibásodással mindazt „bukhatjuk", amit az olcsó árral esetleg megspóroltunk. Éppen ezért mindenkit óva intünk attól, hogy drága műszaki cikkeket vásároljunk külföldről. Vagy pedig kalkuláljuk bele az árba, hogy meghibásodás esetén igen rosszul járhatunk.




Cikkünkből talán az derült ki, hogy az internetes vásárlás rengeteg kockázattal jár. Ez így is van, de a neten érdemes és érdekes vásárolni - a kellő odafigyelés mellett. Nekünk kell eldöntenünk, hogy az adott ár mellett megéri-e az adott terméket megvásárolni - az ismert kockázati tényezők ismeretében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.