Hirdetés
. Hirdetés

Az IT világ hét csodája

|

Ami a vízforralónál bonyolultabb szerkezet, azt ma már a világon mindenütt számítógép vezérel. A legérdekesebb projektekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Hirdetés

Az Északi-sarkhoz legközelebb lévő számítógép: Webcam #1
Az Országos Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hatóság Csendes óceáni Környezetvizsgáló Laboratóriuma által üzemeltetett Webcam #1 nevű számítógép van a legközelebb az Északi-sarkhoz és átlagosan 14 naponta küldi el az általa készített felvételeket a központba. A NetCam XL márkájú masinát a StarDot Technologies készítette és akár -40 fokban is képes működni. A gép műholdon keresztül küldi vissza a 3,1 megapixeles felvételeket.
Életciklus: Áprilistól-októberig működik, majd elsüllyed. Jövőre újabb számítógéppel pótolják.
Méretei: 82,5 milliméter széles, 56 milliméter magas, 167 milliméter mély.
Felbontása: 2048×1536 képpont.

A Földtől legtávolabb üzemelő számítógép: Voyager 1 űrszonda
A NASA Voyager 1 űrszondája a Földtől legmesszebb üzemelő számítógép, amely háromszor olyan távol van a bolygónktól mint a Plútó - azaz 12 milliárd kilométerre.
A naptól való távolsága: 15,44 milliárd kilométer
Életkor: 30 év, 1977. szeptember 5-én indult.
Hogyan kommunikál a Földdel: A NASA Deep Space Network hálózatán keresztül, amely gyarkorlatilag a Föld körül elhelyezett antenna-rendszer. A fénysebességgel haladó üzenetek 14 óra alatt érik el a Voyagert.
Napi feladatai: Információk gyűjtése a napszélről, energiarészecskékről, mágneses mezőkről és rádióhullámokról.
Energiaforrása: Izotópos termoelem
Fogyasztása: 300 Watt

A világ legérdekesebb adatközpontja: Google
A világ legérdekesebb adatközpontja Oregonban, A Colimbia folyó partján található meg, ez a kereső-óriás új "büszkesége". A 121 ezer négyzetméter alapterületű komplexumot a legnagyobb titok övezi, eddig egyedül a helyi újság két újságíróját engedték a közelébe.
Főbb érdekességek: Az áramszükségletét egy saját vízerőmű biztosítja, hűtéséről pedig két darab négy emelet magas hűtőtorony gondoskodik.
Álláshelyek a központban: Valahol 100 és 200 között, a Google nem közöl részletesebb adatokat
A világ legnagyobb tudományos célú, megosztott hálózata
Ez nem más, mint a 2006 szeptemberéven indult E-sciencE II (EGEE-II) projekt, amelynek keretében nagy számolásigényű tudományos feladatokat dolgoznak fel a kémiától kezdve, a geológián át egészen a fizikáig.
A hálózatba kapcsolt processzorok száma: több mint 36 ezer
A hálózatban részt vevő országok: 45
A rendelkezésre álló tárhely: Körülbelül 5 PB (azaz 5 millió gigabájt)

Folytatás a PC World weboldalán >>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.