Hirdetés
. Hirdetés

Az MKB pénzére hajtanak az adathalászok

|

Az MKB Bank megerősítette, hogy egy újabb adathalász támadással kellett szembe néznie, amelynek során az ügyfeleket az eddig ismeretlen csalók bizalmas adatok kiadására próbálták rávenni.

Hirdetés

Az MKB Bankot az utóbbi időben kiszemelték maguknak az adathalászok. Áprilisban olyan elektronikus levelek terjedtek, amelyekről hamar beigazolódott, hogy csalás áll a hátterükben, hiszen meglehetősen megtévesztő módon próbálták rávenni a felhasználókat arra, hogy adják meg a bizalmas adataikat. A támadók kártékony weboldalakra mutató linkeket is elhelyeztek ezekben az elektronikus levekben. E weblapokon a felhasználók abban a hitben adhatták meg az adataikat, hogy ezzel megerősítik a bankjuk számára a személyes adataikat. A valóságban azonban éppen ilyenkor juttatták a csalók kezére az értékes információkat.

A néhány héttel ezelőtti esetet sikerült kezelnie a banknak, de a napokban egy újabb támadás vette kezdetét, amelynek a módszere nagymértékben hasonlít a megelőző akciónál megfigyelhető - és általában az adathalászat során bevetett - eljárásokhoz. Ezúttal is az adataik megadására szólították fel a csalók a felhasználókat, akiknek most éppen biztonsági okokból "kellett" mindezt megtenniük. A levélben szereplő üzenet egyébként hibákkal teli, sokszor értelmetlen mondatokból állt, így már önmagában ez is gyanút kelthetett.

mailspam.jpg

Kicsit magyartalan, kicsit gyanús, de azért mégis hazai

Az MKB Bank közleményéből kiderül, hogy a pénzintézet információ szerint május 14-én ismeretlen csalók a bank nevében küldtek olyan e-maileket, amelyekben egy kártékony weboldalra mutató hivatkozás is megtalálható volt. Amennyiben a felhasználó erre kattintott, akkor a böngészőjében egy olyan weblap jelent meg, amely az MKB Bank oldalára hasonlított, és az Ügyfelek NetBANKár internet banking azonosítóját próbálta megszerezni. Mindebből az is következik, hogy azokat a felhasználókat, akik kitörölték e leveleket, vagy nem reagáltak azokra, semmiféle kár nem érte.

MKB

Az adathalászok gyakran pénzintézeteket vagy elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cégeket szemelnek ki, és azok ügyfeleitől próbálnak bizalmas adatokat (felhasználóneveket, jelszavakat, stb.) megszerezni. Fontos tudni, hogy "egyetlen egy pénzintézet, így az MKB Bank Zrt. sem kér az ügyfeleitől telefonon vagy e-mailben bizalmas, személyes, illetve azonosító adatokat (pl. jelszavakat, PIN kódokat) az elektronikus szolgáltatásaival kapcsolatban." - áll az MKB Bank tájékoztatójában. Ugyancsak célszerű betartani azt a jó tanácsot, hogy az e-mailekben, különféle elektronikus üzenetekben található linkek használata helyett, inkább saját kezűleg írjuk be a böngésző címsorába a megtekinteni kívánt, bizalmas adatokat is bekérő weboldalak címét. Ezzel ugyanis jobban elkerülhető, hogy a sok megtévesztő - az eredetitől néha csak egy-egy karakterben különböző - webcímek révén biztonsági problémák merüljenek fel.

A hír a Computerworld.hu biztonság rovatában jelent meg.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.