Hirdetés
. Hirdetés

Az NVIDIA leállította a chipset fejlesztéseket az Intel processzoraihoz

|

Az NVIDIA hivatalosan is bejelentette, hogy leállította az Intel processzorokhoz szánt chipsetek fejlesztését. A legfőbb ok a két cég között jelenleg is folyó pereskedés.

Hirdetés

Az NVIDIA nem csomagolta sztaniolba a véleményét az Intelről abban a nyilatkozatában, amiben bejelenti, hogy befagyasztja az Intel processzorokhoz szánt lapkakészletek fejlesztését: ?...az Intelnek az ügyfelek és a piac felé tett téves állítása, hogy mi nem licenceltük az új DMI buszt és a tisztességtelen üzleti taktikája, ténylegesen lehetetlenné teszi számunkra, hogy lapkakészleteket dobjunk piacra a jövőbeni (Intel) CPU-khoz. Így, míg meg nem oldjuk ezt a problémát a bíróságon jövőre, elhalasztjuk a további chipset fejlesztéseket az Intel DMI (Direct Media Interface) CPU-khoz."

Perben
Az Intel és az NVIDIA közti jogvita még februárban került napvilágra. Akkor az Intel beperelte az NVIDIA-t és arra kérte a bíróságot, hogy döntse el, hogy a cégnek van-e joga a Nehalem architektúrán alapuló processzorokhoz. A két cég még 2004-ben írt alá megállapodást arról, hogy az NVIDIA fejleszthet chipseteket az Intel CPU-khoz. Ezzel együtt az Intel azt állítja, hogy az akkori megegyezés nem vonatkozik a Nehalemen vagy a jövőbeni, új mikroarchitektúrákon alapuló processzorokra. Az NVIDIA nyilvánvalóan ezzel ellentétes állásponton van.

Úgy fest, hogy a cég nem csak az Intel kompatibilis chipsetek fejlesztését függeszti fel. Egyes források Drew Henryt az NVIDIA platform termékekért felelős rangidős igazgatóját idézik, miszerint a cég szintén leállítja az AMD processzorokhoz szánt chipsetek fejlesztését, ?mivel a piac többé gazdaságilag nem életképes". Mindazonáltal az NVIDIA ezt a kijelentést még nem erősítette meg.


Nem minden chipsetgyártás áll le

Először 2008 augusztusában ütötte fel a fejét a pletyka, hogy az NVIDIA ki akar szállni az alaplapi chipset üzletből. Akkor az NVIDIA mindent megtett, hogy cáfolja ezeket a híreket.

A Nehalem előtti, FSB-t (Front Side Bus) használó Intel CPU-khoz gyártott chipsetek - értsd: NVIDIA Ion platform - fejlesztése nem áll le. Mivel az Intel gőzerővel állítja át a teljes kínálatát az új DMI/QPI busz architektúrára, és az Atom CPU-ra is sor kerül hamarosan a Pineview és Pine Trail kódnevű platformok révén, a jelenlegi Ion gyártása nem fog soká tartani.

Ha az NVIDIA mindenképpen életben szeretné tartani az FSB-n alapuló Ion-t, akkor sok választása nem marad mint a VIA Nano processzorok támogatása. Az amúgy a noteszgép és netbook kategóriában potens VIA CPU-ra igazán ráférne egy jó chipset, így mindkét cég profitálhatna egy ilyen együttműködésből. Viszont az is kétségtelen, hogy az Intel a piaci fölényével eddig sem hagyta érdemben levegőhöz jutni és piaci részesedést szerezni a VIA-t. Hogy a két cég együtt képes lesz-e felvenni a versenyt az Intellel az megint csak jó kérdés. A VIA szóvivője a DigiTimes megkeresésére elmondta, hogy az NVIDIA egyelőre nem kereste meg őket ilyen kérdéssel, úgyhogy a fenti eszmefuttatás most még pusztán teoretikus.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.