Hirdetés
. Hirdetés

Az okospisztolyok felforgathatják az amerikai fegyverpiacot

|

Nagy hibája, hogy figyelmen kívül hagyja az öngyilkosságot, amelyet a fegyvert megvásárló személy követ el.

Hirdetés

Az "intelligens" pisztolyok, amelyeket úgy terveztek, hogy korlátozzák, ki az, aki lőhet velük, idén megjelenhetnek a virágzó amerikai lőfegyverpiacon. Ezzel akarják a gyártók letörni a lőfegyver miatti halálesetek számának növekedését, miközben a szövetségi törvényhozók továbbra is patthelyzetben vannak a fegyverkorlátozásokat illetően.

A megbízhatósággal kapcsolatos kérdések és a politikai harcok évtizedek óta megnehezítik a technológia bevezetését, de a támogatói szerint ez egy lehetőség annak megakadályozására, hogy a gyerekek, a bűnözők vagy az önkárosítást fontolgató emberek meghúzzák a ravaszt.

Hirdetés

De hogy ezeket a halálos fegyvereket a vásárlók elfogadják-e majd, és úgy működnek-e majd, ahogyan azt tervezték, vagy teljesítik-e a fegyverbiztonság növelésére tett ígéretüket, azok olyan kérdések, amelyekre a végleges válasz még évekig várathat magára.

"Nincs kristálygömböm, hogy tudjam, összességében jó lesz-e, összességében rossz lesz-e, vagy végső soron olyan lesz, mint a múltban a többi intelligens fegyver, egyfajta kudarc" - mondta Adam Skaggs, a Giffords fegyverfelügyeleti csoport főtanácsadója és politikai igazgatója.

A SmartGunz nevű cég rendszere például RFID-chipeket használ, amelyeket egy gyűrbe építettek be. Amikor a lövészek a speciális gyűrűt viselő kezükkel fogják meg a fegyvert, egy biztonsági mechanizmus kioldódik, és a fegyver elsülhet. Tom Holland, a cég tulajdonosa úgy látja, hogy ez a megoldás alkalmazható a rendőrök védelmére, akiknek a pisztolyát egy gyanúsított elragadhatja, vagy a szülők védelmére, akik attól tartanak, hogy a gyerekeik megtalálhatják a lőfegyverüket. "Ez csak a fegyverbiztonságról szól. Azok a fogyasztóknak, akik 'biztonságosabb fegyvert' akarnak... hozzáférhetnek ehhez, ha úgy érzik, hogy 'halálos védelemre' van szükségük" - mondta a cégvezető, aki arra számít, hogy pisztolyát, amelyet elmondása szerint az Egyesült Államokban néhány rendőr már tesztel, áprilisban vagy májusban kezdik el árusítani civileknek.

Az Egyesült Államokban a Pew Research Center felmérése szerint a felnőtt amerikaiak mintegy 40 százaléka él fegyvertulajdonos háztartásban. A Small Arms Analytics & Forecasting tanácsadó cég szerint a lőfegyvereladások 2020-ban rekordot döntöttek, közel 23 millió darabot értékesítettek.

A faji igazságossági tiltakozások és a világjárvány kitörése után az Egyesült Államokban 2020-ban a legnagyobb mértékben emelkedett az emberölések száma az országos feljegyzések 1960-as kezdete óta, bár a gyilkosságok általános szintje az 1990-es évek alatt maradt. Az amerikai tömeges lövöldözések visszatérő borzalmai intenzív kirohanásokat váltanak ki, de az évi mintegy 40 ezer lőfegyveres haláleset több mint fele öngyilkosság.

Ginger Chandler, a LodeStar Works okosfegyver-gyártó cég társalapítója szerint a felhasználói hitelesítési lépések fizikai puffert és egyben pszichológiai gátat jelentenek a balesetek, öngyilkosságok és bűncselekmények ellen. "Stresszhelyzetben valaki, aki jogosult, felveszi a lőfegyvert, de meg kell tennie ezt a (plusz) lépést. Lehet, hogy ez megállásra készteti, és meggondolja. Hé, tényleg ezt akarom most csinálni?" - tette hozzá.

A 9 mm-es pisztoly, amelyet a cége fejleszt, és amelyet 2023-ra tervez piacra dobni, háromféleképpen oldható fel: ujjlenyomat-érzékelővel, okostelefonos alkalmazással vagy egy kód beütésére alkalmas billentyűzettel.

Ezek az újonnan belépő termékek az "intelligens" fegyverek körüli többéves turbulencia után érkeznek. Az amerikai Smith & Wesson lőfegyvergyártó 2000-ben megállapodott Bill Clinton akkori elnök kormányával a fegyveres erőszak visszaszorítására irányuló reformokról, amelyek között szerepel az intelligens fegyverek kifejlesztése is, de az alku az erős amerikai fegyverjogi lobbi miatt meghiúsult.

Bár az intelligens fegyver koncepciója támogatást kapott a fegyvertartás védelmezőitől, egyes szakértők rámutatnak, hogy attól még halálos fegyverről van szó.

"Az egész okosfegyver érvelés figyelmen kívül hagyja a leggyakoribb módot, ahogyan az USA-ban a fegyvereket gyilkosságra használják Az öngyilkosságot, amelyet a fegyvert megvásárló személy követ el" - mondta Daniel Webster, a Johns Hopkins Center for Gun Policy and Research igazgatója az AFP-nek adott nyilatkozatában. A technológiának mégis van vonzereje, különösen mivel a politikai polarizáció úgy tűnik, hogy a közeljövőben nem garantálja a fegyverekre vonatkozó új szövetségi korlátozásokat.

A LodeStar társalapítója, Gareth Glaser elmondta, hogy a cég igyekezett kimaradni a fegyverjogokkal kapcsolatos politikából, és termékükkel ezt a vitát is igyekeznek elkerülni. "Ez egy megoldás. Mi tényleg azt szeretnénk, ha a kormány kimaradna ebből, és hagynánk, hogy a fogyasztó döntsön" - jelentette ki a TechXplore szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.