Hirdetés
. Hirdetés

Az okostelefon-eladások növelték a Nokia profitját

|

A Nokia 948 millió eurós negyedik negyedévi nyereséget jelentett, ami az előző év hasonló eredményéhez képest 65 százalékos növekedést mutat. A profitnövekedést elsősorban az okostelefon-eladásoknak köszönheti a cég.

Hirdetés

A Nokia negyedéves bevételei 12 milliárd eurót tettek ki, ami az előző év hasonló időszakához képest ötszázalékos csökkenést, a 2009-es év harmadik negyedévéhez viszonyítva azonban 22 százalékos növekedést jelent. A vállalat 126,9 millió készüléket adott el: ez 12 százalékos növekedés a 2008-as év és 17 százalékos emelkedés az előző negyedév hasonló mutatójához képest.

A kedvező eredmény elsősorban az okostelefon-szegmens erősödésének volt köszönhető. A Nokia 10,7 millió darabot adott el az N- és E-szériákba tartozó készülékeiből, ami a harmadik negyed 1,8 millió darabos eladásaihoz képest komoly megugrást jelentett, és negyven százalékosra növelte a cég részesedését a szegmensben. A Nokia teljes mobilpiaci részesedése éves összehasonlításban 37-ről 39 százalékosra nőtt.

Az okostelefonok iránt megnövekedett kereslet a cég darabonkénti eladási mutatóját is növelte: igaz, a 63 eurós átlagár még mindig nyolc euróval alacsonyabb, mint 2008-ban volt.

Az okostelefonok piacának bővülése jó hír a Nokia számára - kommentálta az aktuális piaci helyzetet Francisco Jeronimo, az IDC European Mobile Devices kutatócsoportjának menedzsere, hozzátéve: az egyik olyan készülék, amelyik nagymértékben növelte az eladásokat, a cég N97 minije volt.

Jeronimo szerint a Nokiának a javuló mutatók ellenére is tovább kell fejlesztenie termékpalettáját, különös tekintettel a telefonjain használt felhasználói interfészekre. Az okostelefonok piacán igen erős a verseny - hangsúlyozta az elemző.

2010-ben a Nokia az előző évhez képest tízszázalékos eladásnövekedésre számít.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.