Hirdetés
. Hirdetés

Az STMicro erre a két technológiára támaszkodik az egyre összetettebb chiptervezésben

|

A tranzisztorok milliárdjainak pontos elhelyezése egy chipen nagyban befolyásolja annak végső teljesítményét.

Hirdetés

A francia, de genfi székhelyű chipgyártó STMicroelectronics és az amerikai chiptervezési szoftvereket fejlesztő Synopsys közölte, hogy az STMicro első alkalommal használta a Microsoft Corp felhőjében futó mesterséges intelligencia szoftvert egy működő chip tervezéséhez.

Az STMicro szerint az eredmény segít megoldani azt az egyre növekvő problémát, hogy az egyre összetettebb tervek elfogadható időn belül elkészüljenek az ügyfelek számára. A vállalat egyike azoknak, amelyek mesterséges intelligenciát használnak a chipek tervezésének segítésére, ami azt jelenti, hogy egy bonyolult áramköri architektúrát lefordítanak egy kis szilíciumdarabon tranzisztorok milliárdjainak gyártásához szükséges tervrajzzá - írja a Reuters.

A Synopsys, az STMicro által használt MI-szoftver gyártója kedden közölte, hogy a Samsung Electronics, az SK Hynix és mások 100 különböző chipjének tervezéséhez használták azt, amióta 2020-ban megjelent.

A tranzisztorok milliárdjainak pontos elhelyezése egy chipen nagyban befolyásolja annak végső teljesítményét. A mérnökök olyan szoftvereket használnak, mint a Synopsysé, hogy kitalálják, hová kell őket elhelyezni, és több körben több lehetséges tervvel kísérleteznek, hogy megtalálják a legjobbat.

Hirdetés

Az utóbbi években az a probléma, hogy a chipek sokkal, de sokkal összetettebbé váltak, ami azt jelenti, hogy a megfelelő kialakítás megtalálása egyre több kísérletet igényel. Az üzleti határidők azonban nem lettek hosszabbak: a vevők továbbra is évről évre folyamatosan új chipeket akarnak.

A határidők betartása érdekében a mesterséges intelligencia rendszer feladata, hogy segítsen a mérnököknek kiszűrni a sikertelen tervezési kísérleteket, és rámutatni azokra, amelyek sikeresek lesznek. "Korlátozott időnk van. Praktikus számra korlátozni az általunk lefuttatott kísérletek méretét, ez az igazi lényeg" - mondta Indavong Vongsavady, aki az STMicro egyik csoportjának tervezési eszközeit felügyeli.

A felhőalapú számítástechnika is segít enyhíteni az időhiányt. Shankar Krishnamoorthy, a Synopsys tervezési automatizálási csoportjának általános igazgatója elmondta, hogy a vállalat AI-motorja gyorsabban jutott jobb eredményekhez, amikor nagyobb számítási teljesítmény állt mögötte. Az olyan felhőszolgáltatók, mint a Microsoft, lehetőséget kínálnak arra, hogy rövid idő alatt hatalmas számítási teljesítményt béreljenek.

"A legtöbb mérnöki környezetben az emberek azt mondják: Ennyi számítási (teljesítmény) áll rendelkezésemre. Ennyi idő alatt van szükségem az eredményekre. Adja meg nekem a legjobb eredményt" - mondta Krishnamoorthy.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.