Hirdetés
. Hirdetés

Az új iPhone OS közszemlére kerül a héten

|

Már kiküldte a meghívókat az Apple az új iPhone OS bemutatójára, amely egyben az iPad operációs rendszere is. A fókuszban elemzők szerint a párhuzamos programvégrehajtás és a pénz, vagyis a reklámfelületek lesznek.

Hirdetés

Már csütörtökön, azaz mindössze néhány nappal az iPad bemutatóját követően sor kerül az újgenerációs iPhone operációs rendszer bemutatójára. A szűk körű eseményt Cupertinoban (Kalifornia), a cég székhelyén tartja meg az Apple.

Az új, négyes számú operációs rendszerről már január óta keringenek pletykák és a néphiedelem szerint január 27-én már meg kellett volna jelennie. Ez eddig nem történt meg, a most kiküldött meghívón - amelyet New York-ban élő kollégánk is kézhez kapott - már ott fénylik a négyes verziószám.

Az Apple legutóbbi főbb verzióváltására 2009 márciusában került sor, ekkor került előzetes bemutatásra az iPhone 3.0 OS, amely végül júniusban került a piacra. A hármas kiadás több mint 100 újdonsággal szolgált, olyanokkal mint a kivágás-beillesztés, fekvő (landscape) mód, push értesítés, Bluetooth többjátékos üzemmód, MMS és hangjegyzet rögzítés.

Jack Gold, a Gold Associates vezető elemzője szerint a felhasználók keresik majd az új lehetőségeket a megújult operációs rendszerben, köztük a legjelentősebb újdonság a többfeladatos működés (multitasking) lesz. Az iPhone jelenleg is képes ugyan több feladat futtatására, de ez csak bizonyos alkalmazásokra igaz mint például az e-mail. Gold szerint a felhasználók azonban valódi többfeladatos működést szeretnének, azaz tetszőleges több alkalmazást futtatnának egyidejűleg.

Az IDC kutatási igazgatója, Carl Howe egyetértett ezzel, megjegyezve, hogy ma már az olyan eszközöktől is többfeladatúságot várnak el a felhasználók mint az iPhone. Fel kell azonban készülni arra, hogy a több alkalmazás több energiát is igényel majd, rövidebb akkumulátor idővel számolhatunk.

Howe szerint az Apple ez alkalommal az alkalmazásokban megjelenő reklámfelületek támogatását is beépíti majd az iPhone-ba. Ez lehetővé teszi a cégnek, hogy közvetlenül szerződjön a reklámozókkal és részesedjen a bevételekből. Nemrég vásárolta fel az Apple a Quattro Wireless céget, egy reklámszolgáltató, követő és analitikai vállalkozást. A kép lassan összeáll az iPWatchdog blog nyomán, ugyanis az Apple olyan licenc lehetőségek és háttércég után kutat, melyek célzott reklám megjelenítést tesznek lehetővé az operációs rendszeren belül.

Néhány iPad vonás is átkerülhet az új iPhone OS-be, gondoljunk az elektronikus dokumentumok, könyvek olvasásának lehetőségére. Persze az új iPhone operációs rendszert Howe szerint nem lesz lehetetlen A4 grafikus lapka támogatással kiegészíteni, hogy az esetleg használható legyen majd az iPad-on is.

Gold szerint nagyon fontos az Apple számára, hogy az iPhone vállalati képességeit erősítse az új operációs rendszer által. Biztonságosabbá és vezeték nélkül menedzselhetővé kell tenni az iPhone-t, lehetővé téve a rendszer adminisztrátoroknak, hogy ők telepíthessenek szoftvereket és frissítéseket a dolgozók iPhone-jaira. Az AppStore erre jelenleg nem alkalmas megoldás.

Gold szerint az a meglepetés is előállhat, hogy az Apple Flash támogatást ad a rendszerhez, hogy a felhasználók az interneten böngészve videókat nézhessenek. Némelyek panaszkodtak a Flash miatt, visszahúzónak tartva a hiányt. Az Apple jelenleg a HTML 5-re igyekszik támaszkodni, hogy függetlenítse magát az olyan tulajdonjog alá eső rendszerektől, mint az Adobe Flash vagy a Microsoft Silverlight. A HTML 5 azonban még kidolgozás alatt áll jelenleg, ezért lehetséges, hogy az Apple mégis bevezeti a Flash támogatását.

Az elemzők szerint a lényeges változtatásokon túl várható még némi ráncfelvarrás, kozmetika a felületen, javított kezelőfelület és jobb érintés-érzékelés illetve multimédiás lehetőségek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.