Hirdetés
. Hirdetés

Az új z16-os IBM mainframe-ek az edge és MI felhasználást célozzák meg

|

Az IBM jelentősen csökkentette néhány Big Iron z16-os mainframe-jének méretét, és új operációs rendszert kapott, amely az MI-t és az edge számításokat helyezi előtérbe.

Hirdetés

Az új konfigurációk - köztük a Telum processzor alapú, 68 magos IBM z16 Single Frame és Rack Mounted modellek, valamint az új IBM LinuxONE Rockhopper 4 és LinuxONE Rockhopper Rack Mount dobozok - várhatóan jobb adatközponti konfigurációs lehetőségeket kínálnak az ügyfeleknek, miközben csökkentik az energiafogyasztást. Mindkét új Rack Mount doboz 18U méretű, szemben a jelenlegi legkisebb Single Frame modellekkel, amelyek 42U méretűek.

Marcel Mitran, az IBM szakértője elmondta, hogy a munkaterhelések x86-os szerverekről LinuxONE-ra vagy z6-ra történő áthelyezése 75%-os energiamegtakarítást eredményezett, és 67 százalékkal csökkentette a szükséges adatközponti területet. "A zSystems és a LinuxONE korábbi generációival összehasonlítva mindkét új rendszer kevesebb energiát fogyaszt, mint az összehasonlíthatóan konfigurált előző generációs rendszerek, és 18 százalékkal javítja az egyes kilowattórányi elfogyasztott villamos energiáért nyújtott számítási teljesítményt" - mondta.

Mivel az új z16 fele akkora rackhelyet foglal el, mint korábban, a tároló, a hálózati és más szomszédos rendszerek elfoglalhatják ugyanazt a racket, így sokkal kisebb csomagban nagyobb mainframe számítási sűrűséget nyújtanak. Ez minden bizonnyal sokkal könnyebbé teszi az ügyfelek számára a mainframe-ek kezelését és karbantartását a jövőben - állítja Steven Dickens, a Futurum Research alelnöke és gyakorlati vezetője.

Hirdetés

Miközben a formai váltás jelentős, az új dobozokat a nagyszámítógépek operációs rendszerének nemrég részletezett verziójának, a z/OS 3.1-nek a futtatására optimalizálják. Az operációs rendszer új funkciókat tartalmaz majd, többek között egy új AI keretrendszert a rendszerüzemeltetéshez, amelynek célja, hogy intelligenciával egészítse ki a z/OS-t, amely optimalizálja az IT-folyamatokat, egyszerűsíti a kezelést, javítja a teljesítményt és csökkenti a szakértelemre vonatkozó követelményeket. "Egy z16-os rendszerrel párosítva az új z/OS még inkább lehetővé teszi a platform AI-gyorsító, kvantumbiztonságos és rugalmas kapacitási képességeit" - mondta Mitran.

A Mitran szerint az ügyfelek a rackbe szerelhető rendszert 40 különböző logikai partícióra particionálhatják, ez 40 fémszerverrel egyenértékű, amely több száz munkaterhelés tartósan magas kihasználtság mellett történő elhelyezésére képes.

Az új z16-osok más új felhasználási eseteket is elősegíthetnek, például az edge computingot, ahol az ügyfelek könnyebben tudnak a felhasználókhoz közelebb elhelyezni nagy teljesítményű erőforrásokat, ami különösen az AI-fejlesztő környezetben lehet értékes - közölte az IBM. Más edge felhasználási területek közé tartozhatnak a korlátozott rack-helyekkel rendelkező helyszínek, például a gyártási és egészségügyi létesítmények.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.