Hirdetés
. Hirdetés

Az üzleti felhasználók kora

|

Az okostelefonok és táblagépek, a cloud computing és a közösségi médiamegoldások megjelenése az üzleti informatika világára is alapvető hatást gyakorol. A vállalati rendszerek egyre inkább kommercializálódnak; az alkalmazások ősrobbanását a mobilweb virágkora követheti.

Hirdetés

okoskészülékek
okoskészülékek

A Gartner adatai szerint 2011 harmadik negyedévében összesen 322 700 700 internetezésre, VoIP-telefonálásra, alkalmazások futtatására, kifinomult közösségi (social) funkciók elérésére alkalmas okostelefont adtak el a világon. Az elemző cég előrejelzése szerint jövőre tovább nőnek az eladások, annak ellenére is, hogy a felhasználók a gazdasági válság hatására számos piacon, köztük a kelet-európai régiót és ezen belül hazánkat is magában foglaló EMEA-országokban kétszer is meggondolják, költsenek-e új eszközök beszerzésére. Hódítanak a táblagépek - a Gartner és az IDC közös elemzése szerint 2015-re a tabletgyártók összesített értékesítései elérhetik a hagyományos PC-piac eladásainak hatvan százalékát.

Az okos mobileszközök térnyeréséhez nagymértékben hozzájárul a hagyományosan civil felhasználóknak szánt eszközök beszivárgása az üzleti életbe. A Gartner kutatása rámutat: az Apple iOS és a Google Android operációs rendszerét futtató okostelefonok és táblagépek megjelenése lerombolta a felhasználói és üzleti eszközök közötti határt; egyre többen használjuk ezeket a kütyüket arra, hogy vállalati adatbázisokhoz, hálózatokhoz csatlakozzunk - munkát végezzünk. A trendet és a vele járó működésoptimalizálási, költségcsökkentési lehetőségeket a cégek vezetői, döntéshozói is felismerték. Nem véletlen, hogy - elsősorban a liberális szemléletű észak-amerikai és nyugat-európai vállalatok körében - mind jobban terjed a „Bring your own - használd a saját eszközödet!" szemléletmód.

Új éra, új éca
A technológiai újításoknak köszönhetően a mobileszközök mindinkább multifunkcionálissá - használhatóbbá és hasznosabbá válnak. Ezzel egy időben egy „csendes szocioevolúciós forradalom" is lezajlik: munkaszokásaink változásával a munkavégzés terei is átértékelődnek, kitágulnak. Ma már nemcsak az irodában dolgozunk, de sokszor otthon, utazás közben is; egyre jobban elterjed a távmunka. Ráadásul az első pillantásra szabadosnak és szabályozhatatlannak tűnő mobil munkavégzés valójában hatékonyabbá, teljesítménycentrikussá teszi hétköznapjainkat, gazdaságosabbá, kevésbé eszköz- és erőforrás-igényessé a cégek működését.

Az iOS- és az Android-platformok elterjedése nemcsak az üzleti célra használt eszközök, de a vállalati rendszerek és alkalmazások piacát is alaposan átformálja. „Korábban elsősorban a Symbian operációs rendszerre fejlesztettek a cégek - ma már inkább iOS-ben és Androidban gondolkodnak - mondta Forstner Betalan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének adjunktusa. - Az év második felétől egyre több Windows Phone-os megbízást kaptunk - köszönhetően nyilván annak is, hogy a Nokia, amely még ma is a világ legnagyobb, legtöbb készüléket értékesítő gyártójának számít, bejelentette, hogy leállítja a Symbian és a Meego-fejlesztéseket, és a Microsoft operációs rendszere mellett tette le a garast."

Az egyéni felhasználóknak szánt mobileszközök „elüzletiesedése" nyomán más, korábban elsősorban a szabadidő szervezését, barátokkal, ismerősökkel való kapcsolattartást megkönnyítő megoldások is beépültek a céges szisztémákba. Egyre több vállalat ismeri fel a közösségi médiaeszközök előnyeit, és kezdi használni az olyan Facebook-szerűen felépülő üzleti oldalakat, mint a Salesforce.com, a SocialText vagy a Yammer.

„A mobileszközökön futó céges alkalmazások esetében ma már alapelvárás, hogy képesek legyenek kapcsolódni a munkaszervezést és vállalati kommunikációt támogató felhasználói adatbázisokhoz - magyarázta Forstner. - Egyre többen használják a speciális üzleti közösségi hálózatokat; de az engedélyezést, riportolást és más, vállalaton belüli folyamatok összehangolását, gördülékenyebbé tételét szolgáló mobil workflow rendszerek is elterjedtté váltak."

A mobileszközökkel való üzleti alkalmazások fejlődésére az informatika egy másik slágerterülete, a cloud computing is alapvető hatással van. Az olyan kézbe-zsebbe-táskába való kütyük, mint az okostelefonok vagy a tabletek, a hagyományos „munkagépeknél" szerényebb memória- és számítókapacitásuk, valamint a szolgáltatásként igénybe vehető (SaaS) szoftverek, alkalmazások megjelenése miatt soros szimbiózisban élnek a felhőrendszerekkel. „Nem véletlen, hogy a Microsoft az Azure-platformmal együtt ajánlja ügyfeleinek a Windows Phone 7-es operációs rendszert - mondta a docens. - A felhőmegoldások nagymértékben növelik a mobileszközök használhatóságát. Mivel a cloud- és SaaS-szolgáltatások esetében a számítási feladatok a felhőben futnak, a fejlett szélessávú mobilhálózatokon keresztül a készülékek saját kapacitásától függetlenül is elérhetővé válnak a komplex üzleti alkalmazások és szoftverek."

Értéknövelt szolgáltatások
A gyártók, kereskedők és szolgáltatók hatalmas értékesítési és marketingpotenciált látnak a mobil és social megoldásokban. A lehetőségek nagyon sokrétűek, gyakorlatilag lehetetlen iparágak szerint szegmentálni, hogy mely cégek azok, amelyek különösen nagy kedvvel próbálkoznak mobilfejlesztésekkel. „Hazai és nemzetközi viszonylatban is egyre több a megrendelőnk, partnerünk - vázolta a piaci helyzetet a BME docense. - Kezdetben főleg mobil operátorokkal és készülékgyártókkal dolgoztunk együtt, de az utóbbi egy-két évben már szinte valamennyi üzleti szegmens képviselői megkerestek minket különféle, sokszor igencsak innovatív projektekkel - köztük kis- és középvállalkozások és multinacionális cégek is. A vállalatok elsősorban saját, meglévő gazdasági tevékenységüket szeretnék bővíteni azáltal, hogy a mobileszközökön értéknövelt szolgáltatásokat kínálnak, de újító ötleteket, megoldásokat piacra vezetni próbáló start-upokkal is gyakran találkozunk."

Forstner szerint a mobil üzleti megoldások sikerének hátterében az áll, hogy az eszközök elterjedtségének köszönhetően szinte mindenki megtalálhatja azokat a lehetőségeket, értékesítési csatornákat, amelyek segítségével új ügyfeleket szerezhet és kiterjesztheti a tevékenységét. „A legerősebb érdeklődést a tartalomszolgáltatók és előállítók - lapok, televíziós csatornák, internetes magazinok, híroldalak -, az online értékesítési felülettel rendelkező kereskedők, webáruházak, a gyógyszeripar, a pénzintézetek és a kiskereskedelemmel foglalkozó vállalatok részéről tapasztaljuk" - foglalta össze Forstner Bertalan.

A kör négyszögesítése
A vállalati IT-architektúra „kommercializálódása" nemcsak a céges informatikusokat - rendszertervezőket és menedzsereket -, hanem a mobilszcéna fejlesztőit is komoly kihívások elé állítja. Az okos mobilmegoldások üzleti adaptációjával párhuzamosan egyre fontosabbá válik, hogy az egyes alkalmazások a legkülönfélébb operációs rendszereken, platformfüggetlenül is elérhetők legyenek. „Olyan szoftvereket kell készítenünk, amelyek asztali gépeken és mobileszközökön egyaránt futnak - mondta a BME kutatója. - Nem véletlen, hogy a Microsoft az idén bejelentett Windows 8-cal ebbe az irányba indult el. Egyre nagyobb az igény arra, hogy a fejlesztési feladatok minimalizálását lehetővé tevő multiplatform vagy cross-user interface alkalmazások készüljenek."

A ma gyártott mobiltelefonok több mint kilencven százaléka alkalmas internetezésre. Az egységes webes megjelenést, sztenderdeket, fejlett alkalmazások kidolgozását lehetővé tevő HTML5 technológia is egyre kifinomultabbá és elterjedtebbé válik - nem véletlen, hogy az iparági szakértők nagy része egyetért abban, hogy 2012 a „mobilweb éve" lesz.

A Pay Pal adatai szerint az Egyesült Államokban hagyományosan a karácsonyi vásárlási hajrá kezdetét jelző napok, a Fekete Péntek és a Cyber Hétfő 516, illetve 552 százalékos növekedést produkált a mobilfizetési tranzakciók terén. A rekordadatok azt mutatják, hogy a vásárlók ma már nemcsak keresgélésre és termék-összehasonlító oldalak böngészésére, de konkrét beszerzésekre is nagy számban használják a mobilwebet.

A szakértők szerint egyre több vállalkozás fog ráébredni arra, hogy amíg az alkalmazásokat főként hűséges és elkötelezett rajongóik használják, a mobilweben keresztül olyan új, potenciális ügyfeleket is megszólíthatnak, akik megnyerésével nagymértékben bővíthetik klienskörüket. Annál is inkább, mivel a vezető iparági szereplők által propagált HTML5 sztenderd nyílt és platformfüggetlen rich-media megoldások, hatékony és újító marketingeszközök kidolgozását teszi lehetővé. „Elsősorban a HTML5 és a Java Script technológia fog fejlődésnek indulni - húzta alá a BME docense. - Olyannyira, hogy hamarosan maguk a klasszikus értelemben vett mobilalkalmazások is ezekre a technológiákra épülnek majd."

Tartjuk a lépést
Mivel a külföldiekhez hasonlóan a hazai cégek többsége is az olyan globálisan elérhető fórumokból meríti az ötleteit, mint az Apple App Store-ja vagy a Google Android Marketje, a mobilfejlesztések területén messze nem vagyunk akkora lemaradásban, mint más informatikai területeken. „Mindenki ugyanazokat a trendeket, lehetőségeket látja és követi; a »magyar elme« pedig elég kreatív ahhoz, hogy az aktuálisan futó megoldások közül válassza ki azokat az eszközöket, amelyek segítségével megvalósíthatja az ötleteit" - mondta Forstner Bertalan.


A BME kutatója hangsúlyozta: technológiai és tudásszempontból még jobb a helyzet, nem véletlen, hogy számos vezető gyártó Magyarországon állította fel a saját kutatás-fejlesztési központját. „Nagyon sok olyan szakember és csapat van Magyarországon, akik a mobilfejlesztések területén a világ élvonalába tartoznak" - mondta Forstner.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.