Hirdetés
. Hirdetés

Az vagy, amit leírsz?

|

A furcsa témák furcsa embereket vonzanak. Legalábbis Dr. Neal Krawetz, a felhasználók azonosítására szakosodott törvényszéki computerszakértő szerint.

Hirdetés

Az online névtelenség és arctalanság senkinek sem kínál tökéletes menedéket. Olyan áruékodó jegyek, mint a billentyűleütések ritmusa, a szavak és mondatok összefűzése vagy a különböző fórumokra írt hozzászólások mind-mind segítenek a szakemberek számára meghatározni az "elkövető" kilétét. A merevlemezek adatainak elemzése vagy egy-egy e-mail fejlécének vizsgálata már régóta bevett, klasszikus törvényszéki bizonyítási eljárás. Az újabb keletű, első ránézésre spekulatívabb módszerek azonban szintén épülhetnek szilárd tudományos alapokra. Dr. Neal Krawetz, a szokatlan azonosítási eljárások kidolgozásáról ismert Hacker Factor Solutions vezetője a Las Vegas-i Black Hat Briefings keretei közt ebben a témában tartott előadást.

A tudós többek között beszélt a mindenkire egyedileg jellemző gépelési szokásokról, a nőkre és férfiakra jellemző stílusjegyekről, a nemzetiség meghatározásáról a nem angol anyanyelvűek által írt angol szövegek kapcsán (a kínaiak például nemigen használnak többesszámot vagy határozókat). Érdekesség, hogy a Hacker Factor Solutions szakemberei ma már meglehetős magabiztossággal képesek megállapítani pusztán elektronikus bejegyzéseket vizsgálva, hogy azok szerzője jobb- vagy balkezes. Szóba került a hírhedt Unabomber, Theodore Kaczynski matematikus azonosítása és elfogása is, aki bombát küldött mindazoknak, akik szerinte a technika fejlődéséhez hozzájárulva veszélybe sodorhatják az emebriséget.

Krawetz munkája során a rendelkezésre álló tények és árulkodó jelek sokaságát gyűjti össze és rendszerezi. A hírcsoportok, blogok vagy IRC-csatornák hozzászólásait és megnyilvánulásait figyelve különböző személyiségprofilokat hoz létre. Az eredmények sokszor meglepőek: a szakember szerint például a MySpace blog-oldalain szereplő, magát nőnek mondó felhasználók több mint fele valójában férfi.

A Black Hat Briefings rendezvényen Krawetz és az InfoWorld főszerkesztője, Paul F. Roberts a témában jelenleg legtöbbeket foglalkoztató kérdésről, az Agobot, a Phatbot és az rBot rosszindulatú kódok szerzőjének kilétéről is beszélgetett. Krawetz volt az első, aki a kódokat kapcsolatba hozta a Wirepair néven ismert hackerrel, de azt is bebizonyította, hogy például az Agobot kódjának nagy része tőle származik ugyan, mégsem ő a malware készítője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.