Hirdetés
. Hirdetés

Az XP túléli a Windows 7 SP1 megjelenését

|

A Windows 7 SP1 béta bejelentésével egy időben a Microsoft újabb haladékot adott az XP-nek. A downgrade jogot felhasználói a Windows 7 termékciklusának végéig, 2020-ig élvezhetik.

Hirdetés

Globális partnerkonferenciáján a Microsoft bejelentette a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 SP1 első publikus béta verziójának a megjelenését, amely már letölthető a redmondi szoftvercég oldaláról. Az előzetes szervizcsomagok telepítésével a magánszemélyeknek azonban nem érdemes sietniük, mivel azok kevés újdonságot tartalmaznak. A már létező és kiadott frissítések mellett csupán a távoli asztali kapcsolathoz (Remote Desktop) érkező RemoteFX támogatás kerül majd be a csomagba, amely a friss Windows Server 2008 R2-vel való együttműködés miatt szükséges. Így a publikus béták megjelenése leginkább a vállalati rendszergazdák számára lehet fontos, akik már előre tesztelhetik a szervizcsomagokat, hogy a végleges verzió megjelenését követően mihamarabb telepíteni tudják azt a szervezetükön belül.

 

 



A Microsoft elmondása szerint a fenti okok miatt a cégeknek nem érdemes várniuk a Windows 7 SP1 megjelenésére, hamarabb is megkezdhetik az átállást régebbi rendszereikről. A redmondi szoftvercég által idézett felmérések szerint egyébként ezen üzenetük már célba talált. Az IDC kutatása alapján ugyanis idén júniusban a vállalatok 64,7 százaléka már elkezdte, illetve 6 hónapon belül hozzáfog a váltáshoz, míg 89 százalék azok aránya, akik az elkövetkező 24 hónapon belül tervezik átállítani céges infrastruktúrájukat a Microsoft legújabb operációs rendszerére.

A redmondi szoftvercég emellett tudatában van annak, hogy a Windows XP még mindig a legnépszerűbb operációs rendszernek számít a vállalatok körében. Korábban ennek ellenére az XP-s downgrade opciót (új gép vásárlása esetén egy régebbi rendszerre történő váltást) megszigorították, a Windows 7 megjelenése után 18 hónapig még elérhetővé téve azt, illetve az első szervizcsomag megjelenéséig, ha utóbbi esemény következne be előbb. Mostanra azonban a Microsoft illetékesei meggondolták magukat, mivel a partnerkonferencián bejelentették, hogy a Windows 7 SP1 után is lehetőségük lesz a cégeknek XP downgrade opcióra, azaz a 2001-es operációs rendszer egy újabb haladékot kapott.

A felmérésük szerint ugyanis a cégek 74 százalékánál még mindig megtalálhatóak Windows XP gépek. Közülük sokan ráadásul új gép vásárlása esetén továbbra is a 9 éves rendszert használnák, ha lehetőségük lenne rá, nem a Windows 7-et. "Hogy támogassuk vásárlóink nem hagyományos mozgását, úgy döntöttünk, hogy kitoljuk a Windows XP Professional kiterjesztett downgrade opcióját a korábban tervezett Windows 7 SP1 megjelenése utánra" - írja Brandon LeBlanc, a Microsoft kommunikációs menedzsere. "Ennek eredményeként a Windows 7 Professional és Ultimate kiadások OEM verzióinál továbbra is elérhető lesz a Windows Vista és a Windows XP downgrade opció egészen a Windows 7 termékciklusának a végéig. Így a vállalkozások új gép vásárlása esetén továbbra is hozzájuthatnak a Vista és XP rendszerekhez, amelyeket egészen addig használhatnak, míg nem állnak készen a Windows 7 bevezetésére" - tette hozzá később, kiemelve, hogy mindez leginkább a fejlődő piacokra vonatkozik.

 



Ha az előretelepített rendszereket nézzük, akkor továbbra is érvényben maradt a 2010. október 22-i céldátum. A Microsoft üzletpolitikája értelmében ugyanis az új rendszer megjelenése után 1 évig lehet még a régi operációs rendszerüket dobozosan értékesíteni, illetve 2 évig új számítógépre előretelepítve (OEM). Azaz ha a Windows 7 2009. október 22-i megjelenését vesszük, akkor a dobozos Vistákat 2010. október 22-én kell levenni a boltok polcairól, míg 2011. október 22-ét követően már előretelepített Vistát sem lehet majd vásárolni. Brandon LeBlanc elmondása szerint az XP esetén is előbbi dátumot kell figyelembe vennünk, azaz a cégek egészen 2010. október 22-ig vásárolhatnak Windows XP-s gépeket, míg az OEM rendszereknél a downgrade jogosultság a továbbiakban is élni fog. Azaz a felhasználók legálisan használhatják az XP-t mindaddig, míg készen nem állnak a Windows 7-re történő átállásra.

Természetesen csak Windows XP SP3 platformokkal, mivel az SP2 terméktámogatása pont a mai napon járt le. Akinél még az utóbbi fut, az mihamarabb cserélje le!

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.