Hirdetés
. Hirdetés

Bajba kerülhet a Vodafone Magyarország

|

Elviszi a vállalat teljes magyarországi profitját a távközlési cégeket sújtó különadó - ismerte el az egyik hetilapnak adott interjúban Beck György, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója. Veszteséges cég lévén pedig könnyen megeshet, hogy a távközlési óriás 2012-től nem indulhat majd egyetlen hazai közbeszerzésen sem.

Hirdetés

Beck Györggyel közölt interjút a Figyelő című hetilap legutóbbi száma. A beszélgetésben az elnök- vezérigazgató sürgette, hogy a 900 megahertzes frekvenciasávot tegye elérhetővé az állam (az EU épp hétfőn marasztalta el Magyarországot a késedelem miatt), mert ezen a sávon az adatforgalmi szolgáltatás jóval gazdaságosabban lenne megvalósítható. Emellett a vállalat első embere arról is beszélt, hogy a digitális átállás csúszása miatt a 4. generációs, LTE szolgáltatás elindítása is legalább 1 évet késni fog, mert addig nem tudják a 800 megahertzes frekvenciasávot használatba venni. Beck ugyanakkor megismételte azt a Computerworldön már megjelent információt, hogy most felújítandó hálózatuk teljesen elő lesz készítve akár a 4G-s szolgáltatásra is, így ahogy az állam felszabadítja a frekvenciasávot, és rendeződik ennek jogi háttere, szinte azonnal ők is lépni tudnak. Beck ugyanis a mobilinternetes piacban óriási lehetőségeket lát, már csak azért is, mert a hangpiaci harmadik helyezésükkel szemben az adatpiacon a Telenor Magyarországot már meg tudták előzni.

 

 

A cég első embere újságírói kérdésre elmondta, hogy a Vodafone Magyarországot veszteségbe fordította a távközlési különadó. (Az EU a távközlési különadó miatt kötelezettségszegési eljárás keretében vizsgálódik.) Mint Beck fogalmazott, őket érzékenyebben érinti a különadó, mint versenytársaikat, az ugyanis "negatív tartományba löki eredményeinket", aminek az az oka, hogy a Vodafone kisebb profittal dolgozik, mint konkurensei. "Ez törvényszerű, mert harmadikként indultunk el a piacon, így jó ideig magasabb költséggel kell dolgoznunk, hogy beérjünk versenytársainkat" - tette hozzá.

Az interjú készítője ezek után arról érdeklődött, hogy nem tartanak-e attól, hogy ha veszteséges lesz a cég, akkor 2012-től nem indulhatnak majd egyetlen közbeszerzésen sem, és emiatt a három szereplős piacon a  Telenor és a T-Mobile előnybe kerülhet. Beck válaszában reményét fejezte ki, hogy a kormány újragondolja ezt a szabályt, "mert az államnak sem jó, ha a tendereken ennyire lecsökkenti a versenyt". Beck szerint a szabályozáskor a különadó előtti eredményeket kellene figyelembe venni a közbeszerzési kiírásoknál. "Ezzel nem kérünk semmi különöset, csak azt, hogy hadd versenyezzünk" - fogalmazott. (Egyébként 2010 negyedik negyedévében a Telenor Magyarország is veszteségbe fordult.)

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.