Hirdetés
. Hirdetés

Baromfit kukkol az Óbudai Egyetem digitális agrárinnovációs startup-cége

|

A prototípusuk már üzemel egy baromfitartónál, és tárgyalásokat folytatnak a rendszer bevezetéséről az egyik legnagyobb magyarországi baromfifeldolgozóval.

Hirdetés

Az Óbudai Egyetem (ÓE) Birdwatcher Zrt. néven digitális agrárinnovációs startup-céget alapított a baromfitartás hatékonyságának növelésére a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználásával - közölte a felsőoktatási intézmény.

Az egyetem kutatói bázisáról induló vállalkozás a szárnyasok megfigyelése alapján olyan algoritmusokat alkalmaz, amelyek segíthetik a hízási ciklus optimalizálását egyedi súlybecslés alapján, továbbá lehetővé teszik a vészhelyzetekre és betegségekre való gyors reagálást.

A Birdwatcher baromfifigyelő-alkalmazás kameraképek elemzésén alapuló algoritmusokkal súlybecslést ad a tartástérben lévő, teljes baromfiállományra, így valós időben pontosabban kalkulálható a hizlalási ciklus.

A mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást egyesítő kamera- és képfeldolgozó rendszer képes a nagyüzemi, zárt körülmények között tartott baromfi viselkedésének megfigyelésére, észlelve a szokásostól eltérő jeleket, ami figyelmezteti a gazdát vészhelyzetekre, megbetegedésekre.

Hirdetés

A prototípus már üzemel egy baromfitartónál, és tárgyalásokat folytatnak a rendszer bevezetéséről az egyik legnagyobb magyarországi baromfifeldolgozóval.

A megoldás lényege az egyszerű használat, a skálázhatóság, az adott baromfitartó gazdaság automatizáltsági szintjétől és telepméretétől függetleníthető technológiai megoldás - írták.

A közlemény szerint a rendszer csak Magyarországon potenciálisan négyszáz piaci szereplőt érdekelhet. Az ágazatban a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt nagy az igény a precíziós baromfitartást kínáló megoldásokra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.