Hirdetés
. Hirdetés

Befoltozott QuickTime, javított iTunes

|

Az Apple kiadta a QuickTime és az iTunes szoftvereinek legújabb verzióit, amelyek számos veszélyes sebezhetőséget orvosolnak.

Hirdetés

Az Apple a QuickTime legújabb verziójának kiadásával összesen tíz biztonsági rést foltozott be, amelyek között számos kritikus veszélyességű hiba is megtalálható.

Az iTunes esetében viszont a foltozgatás mértéke jóval kisebb, hiszen mindössze egy sebezhetőséget szüntetettek meg benne a fejlesztők. Az Apple által befoltozott biztonsági rések többsége eddig nem volt publikus, így a sérülékenységek kihasználásához szükséges kódok még nem terjednek. Azonban ez minden bizonnyal a jövőben változni fog, így célszerű a frissítést mihamarabb elvégezni, és elejét venni a károkozásnak. Az Apple elsősorban olyan javításokat eszközölt a QuickTime-ban, amelyek a multimédiás állományok kezelését érintik. Így például a JPEG 2000 (JP2), a PICT és a különféle videóállományok feldolgozásában is történtek biztonsági szempontból fontos módosítások.

A befoltozott biztonsági rések egyikéről Charlie Miller és Dino Dai Zovi szakértők már márciusban értesítették az Apple-t. Miller a sebezhetőség felfedezéséről a márciusi CanSecWest konferencián is szót ejtett, igaz akkor biztonsági okok miatt fontosabb technikai részleteket nem árult el. A QuickTime sérülékenységei közül jó néhány memóriakezelési problémákra és puffertúlcsordulási hibákra vezethető vissza. A sebezhetőségek egy része alkalmas arra, hogy a támadókat kártékony kódok jogosulatlan távoli futtatásában segítse.

Az iTunes esetében elvégzett javítás pedig az iTunes Music Store Protocol ("itms://") kezelést tette biztonságosabbá. A szoftver emellett iPhone 3.0 támogatást is kapott. Az Isidor Biztonsági Központ szerint az Apple QuickTime frissítésére a Windows és a Mac OS X kompatibilis változatok esetében is szükség van. A biztonsági hibákat a QuickTime 7.6.2-es verziója valamint az iTunes 8.2-es kiadása már nem tartalmazza.

A hír a Computerworld.hu biztonság rovatában jelent meg. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.