Hirdetés
. Hirdetés

Bemutatkoznak a jövő technológiai ígéretei

|

Webkamera-laboratórium, kutató-mentő robotrepülő, online emlőtumor-diagnosztika, mobiltelefonos közlekedési-jegy, óriás 3D-holografika: többek között ezeket a találmányokat lehet kipróbálni Magyarország legnagyobb innovációs seregszemléjén, a május 17-18-án megrendezett Magyar Innovációs Techshow-n, a budapesti Millenáris Parkban.

Hirdetés

A szakmai zsűri döntése alapján közel 90 pályázó közül összesen 21 találmány mutatkozhat be a harmadik alkalommal megrendezett Magyar Innovációs Techshow-n. Az esemény különlegessége, hogy a kiállítás a hivatalos EU-elnökség program része lett, így a nemzetközi szakma is megismerheti a leginnovatívabb magyar találmányokat. (Teljes lista a következő oldalon.) A látványos - VJ-show-val kísért - kiállítás mellett a kiállítók rövid versenyprezentációkban mutathatják be fejlesztéseiket és találkozhatnak kockázati tőke befektetőkkel is.

Űrképek valós időben

A sikeres pályázók jellemzően mobilkommunikációs-, vagy webes alkalmazással nyerték el a zsűri tetszését, ám a találmányok a gyógyászattól kezdve a sporton keresztül az űrkutatásig szinte mindennel foglalkoznak. Utóbbira példa az a sztratoszféra-kutató műhold, amely 35 km magasságban nemcsak meteorológiai, fizikai, valamint az ózonréteggel kapcsolatos méréseket, kutatásokat képes végezni, vagy videó, fotó felvételeket készíteni, hanem ezeket az adatokat valós időben megosztani egy földi irányító központtal.

További ígéretes prototípusok lesznek a kutatás-mentést, katasztrófa-elhárítást végző pilótanélküli kisrepülőgép, a mobilinternetet alkalmazó közlekedési jegyrendszer, a kórkép-elemzés idejét radikálisan csökkentő online emlőtumor-diagnosztikai alkalmazás vagy egy webkamera-alapú természet-megfigyelő laboratórium diákok és tanárok számára.

"Nehéz döntést kellett meghoznunk, jobbnál-jobb fejlesztések közül kellett kiválasztanunk az Innovációs Techshow-n kiállítandó huszonegyet. Büszke vagyok arra, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült megmozgatnunk a szakmát és ilyen jó minőségű fejlesztések közül válogathattuk ki a legjobbakat" - mondta Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára, a zsűri tagja. 

Pukler Gábor, az Innovációs TechShow-t 2009 óta megrendező Mobilitás és Multimédia Klaszter elnöke szerint a nagy számú jelentkezés és a prototípusok minősége is bizonyítja, hogy a magyar KKV-szektor kiemelkedően ötletgazdag és merész. "Reményeink szerint a TechShow nemcsak kiállításként funkciónál majd, hanem üzleti háttér fejlesztéséhez is hozzájárul" - mondta az elnök.

A rendezvényt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMK) szakmai együttműködésével, valamint a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) és a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) szakmai támogatásával szervezik meg május 17-18-án a Jövő Házában. A kiállítás kapcsolódik a magyar EU elnökség K+F programjának keretében május 16-19. között Budapesten megrendezésre kerülő Future Internet Week rendezvénysorozathoz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.