Hirdetés
. Hirdetés

Bemutatkozott a negyedik mobilszolgáltató

|

Innovatív megoldásokkal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen felhalmozott tudásra építve száll versenybe a telített hazai mobilpiacon a negyedik mobilszolgáltató.

Hirdetés

Április 20-án sajtótájékoztatón mutatkozott be a negyedik magyar mobilszolgáltató. A Magyar Posta (10 százalék), a Magyar Villamos Művek (45 százalék) és az MFB Invest (45 százalék) révén közvetetten állami tulajdonú, 500 millió forint alaptőkéjű MPVI Mobil Zrt.-t április elején jegyezték be. A három vállalat konzorciuma 2012 januárjában, árverésen nyerte el az új mobilszolgáltatás indítására alkalmas frekvenciablokkokat, összesen 10 milliárd forintért. Az MPVI igazgatóságának elnöke Kalmár István, tagjai Lehoczki Gábor, Majoros Sándor, Schmidt Pál és Tokai Magdolna. A vezérigazgatót az első közgyűlésen választják meg.

A cég önálló gazdasági társaság, amely versenypiaci szereplőként kapcsolódik be a hazai mobilpiacra. Ezzel a lépéssel az elmúlt 10 év legjelentősebb mobilpiaci változása várható Magyarországon – hangsúlyozta bevezetőjében Kalmár István. A vállalat egyik fő célja, hogy a verseny fokozódjon.

Intenzív építkezés
A megalakulást követően intenzív építkezési időszak következik, ami egyaránt érinti a hálózatot, a szervezetet és a szolgáltatásokat – tájékoztatott Schmidt Pál. A kötelezettségek értelmében a szolgáltatónak 2012 végére Budapest belterületét saját hálózattal kell lefednie. Ehhez részben saját tőkét, részben külső, banki forrásokat vesznek igénybe. A potenciális beszállítókkal a tárgyalásokat már megkezdték. A hálózat tervezésében és kialakításában nagymértékben támaszkodnak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szakértelmére, kutatási eredményeire és innovativitására. A szervezetfejlesztésben – a szakembergárda kialakításában és az utánpótlásban – szintén komoly támogatást remélnek a BME-től.

3G és 4G
A szolgáltatásokkal kapcsolatban Schmidt Pál rámutatott: olyan innovatív szolgáltatásokat kínálnak majd, amelyeket az ügyfelek a telített piacon igényelnek. Kínálatukban természetesen megjelennek a 3G- és 4G-infrastruktúra adta lehetőségek is. Portfóliójukban hang- és adatszolgáltatások egyaránt szerepelnek. Ígéretes területnek tekintik többek között az M2M-kommunikációt, így például az okos fogyasztásmérést.

Magát a céget viszonylag kis létszámúra, néhány száz fősre tervezik, ebből fakadóan külső partnerekkel dolgoznak majd együtt. Ezek egyike lehet az MVM vezetékes távközlési infrastruktúráját működtető társaság.

Az igazgatóság tagjai konkrét tervekről egyelőre nem kívántak beszámolni, mint ahogy azt sem árulták el, hogy mi lesz a negyedik mobilszolgáltató végleges neve.

Az igazgatóság
Kalmár István: Az MPVI Zrt. igazgatóságának elnöke jelenleg a NAV informatikai elnökhelyettese, továbbá a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke. Korábban az APEH elnökhelyettese, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója volt. A villamosmérnök végzettségű szakember nevéhez fűződik – többek között – az elektronikus közbeszerzés elindítása, a Diákhitel program kidolgozása és elindítása, a Magyar Posta új logisztikai központjának tervezése, a postai biztosítótársaságok megalapítása, a posták informatikai végpontként történő kezelése. Kalmár István 2007-től tagja a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának.

Schmidt Pál: A közgazdász végzettségű Schmidt Pál, az MPVI Zrt. igazgatóságának tagja, 1997-től az informatikai szektorban dolgozott különféle tanácsadói és vezetői pozíciókban; közel 5 éven keresztül az Oracle Magyarország logisztikai és e-kereskedelmi projektjeit vezette. Volt kollégáival 2002-ben megalapította az informatikai szolgáltató tevékenységgel, vállalatirányítási és nagyvállalati beszerzési rendszerek kialakításával és üzemeltetésével foglalkozó Konzorcia Kft.-t. Egy évig – 2010 júniusától – a Magyar Posta vezérigazgatója volt. Nevéhez fűződik a piacnyitásra való felkészülést célzó stratégia megalkotása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.