Hirdetés
. Hirdetés

Bemutatták a Windows Azure-t

|

A Microsoft nagy reményeket fűz új cloud rendszeréhez.

Hirdetés

"A Microsoft életében mérföldkőhöz értünk" - kezdte beszédét Ray Ozzie, a cég vezető szoftverfejlesztője, mikor bemutatta a Windows Azure-t a Los Angelesben zajló Professional Developers Conference (PDC) közönségének. "Most beszélhetek először arról, hogy milyen projekten dolgoztunk az elmúlt évek során" - tette hozzá. Sok szakértő a megjelenését ugyanis már előzetesen olyan horderejűnek nevezte, mikor a cég DOS-ról Windowsra váltott, vagyis talán érthető Ray Ozzie lelkesedése.

A Windows Azure nem más, mint a Microsoft új, cloud computing operációs rendszere, amellyel a fejlesztők a már meglévő Microsoft programozási nyelvekkel olyan alkalmazásokat hozhatnak létre, amelyeket a redmondi cég szerverein tárolva és futatva bárhonnan elérhetnek a felhasználóik, ahelyett hogy azt egy előre telepített, saját maguk által fenntartott serveren tennék. Vagyis a kisebb vállalkozások és az egyéni felhasználók is olcsón hozhatnak létre maguknak internetalapú programokat, anélkül hogy drága szerverparkot kellene fenntartaniuk. A Windows Azure szerverek összessége, amelyek a Microsoft quincy-i, washingtoni, san antoniói szerverkarjaiban kaptak helyett (hozzájuk csatlakozik később még Chicago és Dublin), ahol kezelik és tárolják az adatokat, lefuttatják az alkalmazásokat, és kommunikálnak a felhasználóikkal. A fejlesztőnek pedig csak az algoritmussal kell törődnie, a környezettel nem.

Az Azure-on belül több alkalmazás bújik meg. A felhasználók könnyedén tárolhatják és oszthatják meg dokumentumaikat és fényképeiket másokkal (Live Sevices), munkafolyamat és hozzáférés kezelési szolgáltatásokat futtathatnak (.NET Services), adatbázisokat kezelhetnek (SQL Services), valamint hatékonyabb csoportmunkát, és dokumentumkezelést is kialakíthatnak (SharePoint Services, Dynamics CRM Services). Használatához .NET és Visual Studio ismeretek szükségesek, amely nyelvek - a bejelentés szerint - később bővülni fognak.

 

azure.jpg


A Microsoft új alkalmazáscsomagjával olyan számítógépes vállalatokkal szeretné felvenni a versenyt, mint Google, vagy az Amazon, akik már korábban is igyekeztek meglovagolni a szoftveriparban kibontakozó ezen új irányzatot. Utóbbi például már 2006 óta kínál hasonló szolgáltatást, óradíj ellenében. A Windows Azure költségeit a PDC-n nem részletezték, Ray Ozzie csak annyit mondott: "versenyképes lesz", s az árat majd nagyban befolyásolja több tényező is, aminek köszönhetően a vállalkozásokra szabható lesz.

Redmondban az IDC kutatása szerint nem tettek rossz lóra. Legutóbbi felmérésük alapján ugyanis a "cloud" szolgáltatások piaca várhatóan megtriplázódik majd az elkövetkező öt évben, elérve a 42 milliárd dollár összforgalmat, s az olyan alkalmazáscsomagok, mint a Windows Azure ebből csak profitálhatnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.