Hirdetés
. Hirdetés

Bepanaszolták a négy éve szimatoló Google-t

|

A Consumer Watchdog szerint nincs okunk bízni a Google cégben. Négy éve folyt a nyílt Wi-Fi hálózatokon az adatgyűjtés.

Hirdetés

Egy fogyasztóvédelmi csoport, a Consumer Watchdog kérte az USA Szövetségi Kereskedelmi bizottságát (FTC), hogy folytasson nyomozást a Google irányában. Kiderült ugyanis, hogy a keresőóriás gyűjtötte az emberek személyi adatforgalmát a nyílt vezeték nélküli hálózatokon.

Pénteken azt ígérte a Google, hogy Street View autói nem fognak a jövőben megkérdőjelezhető háttérfeladatokat is ellátni. Ezek a számos országban cirkáló autók ugyanis sok esetben kihasználták, ha nyitott Wi-Fi hozzáférést találtak és begyűjtötték az ott forgalmazott adatokat - például a meglátogatott oldalakat - a hálózaton lógók tudta nélkül.

 

Azt kérte a Consumer Watchdog, hogy az FTC derítse ki, hogy a Google pontosan mit loggolt, mennyi ideje gyűjtött ilyen módon információkat és végül mit kezdett azokkal. ?A Google demonstrálta, hogy túlment minden határon és csak akkor kért elnézést, mikor rajta kapták" - kommentálta az eseményeket a fogyasztói csoport sajtóközleménye. ?Tekintettel a legutóbbi, magánéletet és titoktartást sértő tevékenységekre abszolút semmi okunk arra, hogy bízzunk az internet óriás adatgyűjtési szabályzatának kijelentéseiben."

A Google azt állítja, hogy a Wi-Fi adatokat - SSID (szolgáltatás azonosító) és MAC címek - azért gyűjtötte, hogy a Google Maps szolgáltatásában pontosabb információkat adhasson. Csak azután ismerte be a keresőóriás, hogy az IP adatcsomagok tartalmát is eltette, hogy megkérték, bocsássa egy hamburgi authorizációs cég rendelkezésére a logokat. Ekkor arra hivatkozott a cég, hogy a Google egyik mérnöke négy éve, még kísérleti jelleggel építette be ezt a szolgáltatást és az azóta sem lett eltávolítva.

?Élesen tudatában vagyunk annak, hogy milyen csúnyán elbuktunk ebben az ügyben." - nyilvánult meg a cég a hibát illetően egy blogbejegyzésében.

Komment még nem érkezett ezen felül a Google-tól, de egy múlt pénteki bejegyzésben azt állítják, hogy megsemmisítették a hétvégén írországi adataikat és kapcsolatba léptek a többi Google központtal, hogy mi legyen a Wi-Fi-n gyűjtött adatok további sorsa.

Hazánkban adatvédelmi aggályok miatt egyelőre nem indulhatott el a Street View szolgáltatás és ezek után már könnyen lehet, hogy soha nem is fog. Ezek után az a kérdés, miként fogja acég megnyugtatni a kedélyeket és újra elhitetni az emberekkel, hogy rábízhatják online dokumentumaikat, levelezésüket is?


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.