Hirdetés
. Hirdetés

Bezárt a kínai internet

|

Már a múlt héten is komoly készültség volt tapasztalható a kínai nagy internetfal környékén. A hatóságok a június 4-én történt eseményekre való emlékezést igyekeztek megakadályozni. Most azonban egy újabb lázadás miatt állnak több helyen a szolgáltatások.

Hirdetés

Hétvégén még a Tienanmen téri események 20. évfordulója miatt nem lehetett igazán használni az internetet az ázsiai országban, de a nyugati tartományokban mintegy 140 halálos áldozatot követelő etnikai zavargások miatt mára gyakorlatilag teljesen elérhetetlen minden internetes alkalmazás.

A külföld a Mennyei Béke terét leginkább az 1989-ben kíméletlenül elfojtott diáktüntetések miatt ismeri, amelyek végül a Tienanmen téri vérengzés néven váltak az egész világon hírhedtté. A tér neve azóta összeforrt a politikai diktatúrák elnyomása elleni tiltakozás fogalmával. Kína már évek óta igyekszik kigyomlálni a köztudatból ezen események emlékét, kevés sikerrel.



A hétvégén az újgur zavargások tovább fokozták az internetet figyelő hatóságokat, amelyek úgy tűnik úgy látták jónak, ha semmilyen információ sem kerül ki a világba, amely nem ment keresztül a hivatalos csatornákon.

Az eseményekről beszámoló PC World-ös újságíró szerint jelenleg lehetetlen használni a Twittert, a Flickr-t, elérhetetlen a Bing, a WorldPress, a YouTube és a Blogger. Nincs Google és Hotmail.

A diktatórikus módszeriről amúgy is közismert hatóságok gyakorlatilag teljesen használhatatlanná tették a kínai internetet. A vasárnapi eseményeket természetesen az állami hírügynökség lázadásnak minősítette, míg a tüntetők a rendfenntartó szervek erőszakos beavatkozásáról beszélnek. A függetlenségre törekvő újgur területen, Hszincsiangban illetve annak fővárosában Urumcsiban az internetszolgáltatók szinte teljesen blokkolják az internetforgalmat.

A "demokratikus" Kína ezt az eszközt már sokszor bevetette, s természetesen most is az a hatóságok érdeke, hogy a valódi eseményeket a technológia segítségével elkendőzze.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.