Hirdetés
. Hirdetés

Bionikus ember

|

A GE Global Research fiziológiai alapokra épülő "virtuális emberi lényt" fejleszt az amerikai Védelmi Minisztérium számára.

Hirdetés

A kétéves futamidejű, 1,1 millió dolláros Bionikus ember (Bionic Man) projekt keretében egy olyan számítógépes modell készül, amely ugrásszerűen felgyorsíthatja a harcmezőn vagy a civil területeken bekövetkező biológiai támadások elleni gyógyszerek kifejlesztését. Ez a szoftver számítási modellek segítségével méri majd egy gyógyszer emberi szervezetre gyakorolt hatását már jóval a klinikai tesztek előtt. A GE technológiai fejlesztésekkel foglalkozó egysége, a GE Global Research a Védelmi Minisztérium által meghirdetett Transzformációs Egészségügyi Technológiák Kezdeményezés (TMTI) keretében kezdte meg új kutatásait, hogy megoldásokat találjon a biológiai fenyegetések leküzdésére.

A Bionikus ember projektben a kutatók a GE Global Research által korábban kidolgozott programot fogják továbbfejleszteni. A Fiziológiai Alapú Farmakokinetikus (PBPK) szoftver segítségével a GE kutatói modellezik a bakteriális, vírusos és egyéb fertőzéseket okozó anyagok emberi szervezetre gyakorolt hatását. A módosított szoftverrel azt fogják szimulálni, hogy miként hatnak az új antibiotikumos vagy vírusölő gyógyszeres kezelések egy konkrét fenyegetés ellen. A szoftver azt is pontosan bemutatja, milyen fiziológiai változások mennek végbe egy égési sérülést vagy traumát elszenvedett, illetve egy műtéten frissen átesett, életveszélyes állapotban lévő páciens szervezetében, ezáltal segíti a gyógyszeres kezelés hatékonyságának felmérését a különböző kezelési helyzetekben.

ge3web.jpg

A gyógyszerfejlesztést gyorsító szoftver egy újabb lépés a diagnosztizálás és a gyógykezelés mind szorosabb összefonódásának útján


- Az új szoftverrel jelentős eredmények érhetőek el a gyógyszeriparban is, mivel lényegesen olcsóbbá és gyorsabbá teheti az új gyógyszerek kifejlesztését - mondta John Graf, a GE Global Research projektjének vezető kutatója. - A továbbfejlesztett szoftver segítéségével a kutatók virtuális, biztonságosabb környezetben, pontosabb mennyiségi adatokkal tesztelhetik, illetve fejleszthetik ki a gyógyszeres kezeléseket.

Jelenleg a gyorsabb, hatékonyabb gyógyszerfejlesztés fő akadályát egyrészt a biztonsági kérdések jelentik, másrészt pedig az, hogy egy gyógyszer esetleges hatástalansága nem állapítható meg az embereken történő kipróbálás előtt, vagy akár a klinikai kipróbálás kezdetén. Ezek a korlátok jelentős mértékben növelhetik a tesztelési költségeket. Mennyiségi adatokkal, a főbb összetevők meghatározásával és hatékonyabb kísérletekkel megfelelőbb döntések hozhatók, és ezek eredményeként akár nagyobb hatékonyság vagy költségmegtakarítás is elérhető.

A GE a jövőben egy olyan egészség-modellt kíván létrehozni, melynek középpontjában a betegségek korai felismerése, valamint a páciensek hatékonyabb diagnosztizálását, kezelését és gondozását lehetővé tevő, hathatósabb módszerek fognak állni. A gyógyszerfejlesztést szolgáló Bionikus ember egy újabb lépés lesz a diagnosztizálás és a gyógykezelés mind szorosabb összefonódásának útján.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.