Hirdetés
. Hirdetés

Bizalmas dokumentumokat törölt a Wikileaks volt szóvivője

|

A Julian Assange-vel perben-haragban álló Daniel Domscheit-Berg azt állítja, több ezer, a kiszivárogtató oldal birtokába került titkos és bizalmas irat közzétételét hiúsította meg.

Hirdetés

Daniel Dormscheit-Berg
Daniel Dormscheit-Berg

Daniel Domscheit-Berg, a Wikileaks volt szóvivője a Der Spiegel című német napilapnak adott interjújában azt mondta, több ezer, a Julian Assange neve fémjelezte oldal birtokába került dokumentumot semmisített meg - köztük a nevezetes „no fly listet": azt az amerikai terrorelhárító szervezetek által készített listát, amely azoknak a személyeknek az adatait tartalmazza, akik nem szállhatnak fel az Egyesült Államok légterében közlekedő repülőgépekre.

Domscheit-Berg saját bevallása szerint azért semmisítette meg a dokumentumokat, hogy megóvja az azokat kiszivárogtató forrásokat. A volt szóvivő szavait a Wikileaks illetékesei is megerősítették. „Tény, hogy a DDB által megsemmisített adatok között az Egyesült Államok no-fly listje is szerepelt" - írták az illetékesek a site Twitter acountján.

A Wikileaks nyilatkozata szerint Domscheit-Berg öt gigabite-nyi, a Bank of America-val kapcsolatos adatot, húsz nenonáci szervezet teljes belső kommunikációját és az állami szervezetek által elkobzott, több mint húsz amerikai internetszolgálatóval kapcsolatos bizalmas információkat is törölt.

Mindeközben egy Julian Assange-nek tulajdonított nyilatkozat is napvilágot látott, amely szabotázzsal és zsarolással vádolja a volt szóvivőt.

Daniel Domscheit-Berg 2010-ben dolgozott a Wikileaks szóvivőjeként. Az év vége felé elhagyta a szervezetet, és a közelmúltban egy, az Assange-val kapcsolatos tapasztalatairól szóló könyvet is megjelentetett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.