Hirdetés
. Hirdetés

Biztonság? Az Apple nem nyerő

|

A Secunia sérülékenységi toplistájának az élén az Apple áll, amelyet az Oracle és a Microsoft követ.

Hirdetés

Ha 10 embert megkérdeznénk, hogy melyik szoftvergyártó termékében található meg a legtöbb biztonsági rés, akkor valószínűleg a többség a Microsoftot nevezné meg. Tévesen. A Secunia frissen publikált jelentése alapján ugyanis ez a nem túl dicső cím az Apple-t illeti, vagyis megdőlni látszik azon tézis, amely szerint az Apple termékek biztonságosak.

 

 



A második helyet a sérülékenységi toplistán azon Oracle szerezte meg, amely a múlt héten 59 rést foltozott be termékeiben. A harmadik helyre pedig a Microsoft került, amelyet sorrendben a HP, az Adobe, az IBM, a VMware, a Cisco, a Google és a Mozilla követ.

A Secunia szerint azonban e lista alapján nem jelenthetjük ki, hogy az Apple termékei lennének a legkevésbé biztonságosak. Különbség van ugyanis sérülékenység és sérülékenység között. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott rés milyen szinten veszélyezteti a rendszert, mennyire kerül célkeresztbe és így tovább. A Windows "pechje" például az, hogy domináns operációs rendszer, így minden egyes komolyabb sérülékenysége azonnal középpontba kerül, ahogy fény derül rá. A Mac-ről például ugyanez nem mondható el, hiszen a támadók szempontjából még mindig vonzóbb a Microsoft operációs rendszere.

Fontos jelenség végezetül, hogy a fent említett top gyártók csak az összes sérülékenység 38 százalékából részesülnek, azaz a külső fejlesztőcégek által készített programok egyre gyakrabban jelentenek kiskaput a fertőzések számára. A Secunia elmondása szerint egy 50 alkalmazással rendelkező tipikus PC esetén a külső fejlesztők által készített programok (24 darab) három és félszer több sérülékenységgel rendelkeznek, mint a Microsoft 26 telepített megoldása. Ez az arány - a kutatóintézet becslése szerint - 4,4-re fog nőni 2010 végére. A külső fejlesztőket vizsgálva egyébként a sérülékenységi toplista élén a Mozilla Firefox áll, amelyet az Apple Safari és a Sun Java követ.

 

 

 

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.