Hirdetés
. Hirdetés

Böngészőválasztás - szavazzon most!

|

Március elsejétől az XP, a Vista és a Windows 7 rendszereken kopogtatni fog a böngészőválasztó képernyő. Belebukik az Explorer? Döntse el most!

Hirdetés

A YouGov friss felmérése szerint az Egyesült Királyságban élőknek csupán csak 23 százaléka van tisztában azzal, hogy egy héten belül a Windows operációs rendszerek felületén megjelenik majd a Microsoft böngészőválasztó képernyője, míg a briteknek 77 százaléka az sem tudja, hogy egyáltalán létezik ilyen.

 

 

browsers.jpg
 

 

 

Annak ellenére, hogy a redmondi szoftvercég bejelentése szerint március elsejétől 32 európai ország Windows felhasználójánál kopogtat majd az unió versenyfelügyeleti eljárása miatt létrehozott képernyő, arról tudakolva a gép előtt ülőt, hogy biztosan az Internet Explorert szeretné-e továbbiakban is használni.

Mire számítsunk?

Dave Heiner, a redmondi szoftvercég ügyvédjének és alelnökének az elmondása szerint a böngészőválasztó képernyő csak azon Windowsok esetén fog megjelenni, ahol az Internet Explorer az alapértelmezett alkalmazás. Ezen esetekben a Windows Update frissítésként érkező csomag elsőként elhelyez egy ikont az Asztalon, amelyet elindítva a felhasználó rögtön dönthet, hogy melyik böngészőt szeretné a továbbiakban használni.

 

Ha nem így tesz, akkor a böngészőválasztó az Internet Explorer következő indulását megelőzően fog érdeklődni. Magyarán elkerülhetetlen lesz, hogy egyszer ne jelenjen meg a választást felajánló ablak, feltéve, hogy a felhasználó telepíti azt gépére (automatikus frissítés esetén mindenképpen letöltődik). A Microsoft korábbi bejelentésének megfelelően ráadásul nem csak a Windows 7 felhasználói találkoznak majd a böngészőválasztó képernyővel, hanem az XP és a Vista tulajdonosok is letehetik majd a voksukat.

 
A böngészőválasztó képernyő megjelenésével kapcsolatban korábban sok vita volt a Microsoft és a rivális gyártók között, ám végül a redmondi szoftvercég mindenben engedett. Ez alapján a kínálatba összesen 12 szoftver került be, amelyek közül véletlen sorrendben az Internet Explorer mellett a Firefox, a Google Chrome, a Safari és az uniós eljárást megfogalmazó Opera szerepel. Elsőként a fenti ötösből lehet választani, de a felhasználó természetesen választhat a maradék 7 gyártó megoldásai közül is. Valamint elodázhatja a döntést egy későbbi alkalomra. Illetve ha valaki nem ismeri az alternatívákat, akkor a telepítés alatt megtalálható "Tudjon meg többet" gombbal informálódhat.

 

bongeszovalaszt.jpg


Egy éves történet

Az Európai Bizottság 2009 januárjának a közepén jelentett be, hogy versenyfelügyeleti eljárást indít a Microsoft ellen, mivel álláspontjuk szerint a Windows operációs rendszerek részét képező Internet Explorer torzítja a versenyt a böngészők piacán. Az Opera Softvare ASA 2007-es beadványára épülő eljáráshoz később a Google és a Mozilla Alapítvány is csatlakozott, így kialakítva az egységfrontot az Explorer ellen.

Ám utóbbi érkezésénél nem volt teljes az összhang, hiszen a Mozilla csatlakozásakor az alapítványom belül ellentmondó vélemények születtek arról, hogy ki kell-e venni az Internet Explorer a Windowsokból, és hogy az egyáltalán sérti-e a szabad versenyt. Mitchell Baker akkor úgy fogalmazott: "égbekiáltó az a kár, amit a Microsoft folyamatosan okoz a piaci versenyben, az innovációban és magán a böngészőpiacon". Míg Mike Connor, a Firefox vezetője fejlesztője szerint ez az állítás téves: "Azt állítják, hogy a szoftver összekapcsolása piaci részesedéshez vezet. Nem tudom, hogyan mondhatják ezt rezzenéstelen arccal."

Az ügy folyományaként a Microsoft júniusban bejelentette, hogy az uniós eljárásra reagálva böngésző nélkül fogja árusítani az újonnan megjelenő operációs rendszerét. A Windows 7 E ötletével azonban egyik fél sem volt elégedett, így július végén a szoftvercég visszatáncolt, és elfogadta az unió által felajánlott böngészőválasztó képernyő ötletét.

Armageddon az Explorernek?

Végezetül kérdéses, hogy a böngészőválasztó képernyő megjelenése mennyire bolygatja majd fel a piacot, illetve a Microsoftnak kell-e félnie annak a megjelenésétől? Habár ez a jövő kérdésére, de valószínűsíthető: hatása lesz a böngészők piaci súlyára, de eget rengő változások nem várhatóak. A redmondi szoftvercég ugyanis négy mentsvárban reménykedhet.

Egyrészt könnyen elképzelhető, hogy a böngészőválasztó képernyő egyáltalán nem jelenik majd meg. Mivel az a Windows Update szolgáltatásán fog érkezni, nem fog kopogtatni azon gépeken, ahol a felhasználók blokkolták a Microsoft frissítéseit, félve attól például, hogy a kalóz Windows rendszereiket így kiszúrják majd.

 

 

firefox_ie.jpg
 

 


Másodszor mivel egy felugró ablakról van szó, ezért könnyen megtörténhet, hogy a felhasználók jelentős része nem fog vele foglalkozni, és gyorsan bezárja azt, mielőtt végigolvasná. Harmadrészt mivel sokan nem rendelkeznek mély informatikai ismeretekkel, és az Internet Explorer böngészőjén kívül más alkalmazásokat nem ismertnek, ezért valószínűleg nem fognak kísérletezni, és megtartják majd a már megismert (egyedül ismert) böngészőjüket.

Végül negyedsorban az sem zárható ki, hogy habár az adott felhasználó pontosan ismeri a rivális böngészőket, ő mégis marad az Internet Explorernél, mivel azt tartja a legjobb alkalmazásnak. S belegondolva ez sokkal szerencsésebb, mintha csak azért döntene ismeretlenül a Chrome mellett, mert ott van kedvenc keresőjének a neve, a Safari esetében végre Apple felhasználónak mondhatná magát, illetve ne adj isten operába járó emberként a norvég megoldást preferálná.


Véleménye van?  Mondja el lentebb, vagy a PC World böngésző fórumában!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.