Hirdetés
. Hirdetés

Budapesti adatközpont a legjobbak között

|

Az Európai Bizottság összesen 27 - köztük a budapesti - IBM adatközpontot tüntetett ki energiahatékonysági díjjal.

Hirdetés

IBM adatközpont
IBM adatközpont
Az EU adatközpontokra vonatkozó működési kódexe az adatközpontok növekvő energiafogyasztására ad választ. Az EU célja, hogy tájékoztassa az adatközpontok üzemeltetőit és tulajdonosait, illetve ösztönözze őket az energiafogyasztás olyan költséghatékony mérséklésére, ami nem korlátozza az adatközpontok üzleti szempontból kulcsfontosságú funkcióit. Az értékelés számos bevált, az energiaveszteség csökkentését célzó módszerrel történik. Energia-hatékony hardvermegoldásokkal, szabadhűtéssel vagy hideg légcsatornák kialakításával. Egy-egy számítógépes adatközpont energiafelhasználási hatékonyságát az energiahatékonysági mutató (power usage effectiveness, PUE) jelzi. Az Uptime Institute májusi értékelése szerint az IBM adatközpontok PUE-értéke átlagos energiafelhasználás mellett 1,65, szemben az iparági átlagnak számító 1,8-es értékkel.

Az IBM 27 díjazott, környezetbarát adatközpont az IBM stratégiai tevékenység-kihelyezési (outsourcing) adatközpontjainak több mint 70%-át jelenti 15 európai országban (Németország, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Írország, Hollandia, Ausztria, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Magyarország). Számos központot eleve úgy alakítottak ki, hogy támogassák a felhőalapú szolgáltatásokat is. Az adatközpontokban alkalmazott energiahatékonysági fejlesztések alapvetően hozzájárultak ahhoz, hogy az IBM megvalósította 2007-ben kitűzött célját, és három éven belül kétszeresére növelte adatközpontjainak informatikai kapacitását, miközben energiafogyasztásuk egyáltalán nem növekedett.

Az IBM budapesti adatközpontja, az ISC Hungary Jász utcai egysége is egyike a 27 elismert központnak. „2001 óta üzemelő outsourcing adatközpontunkban olyan technológiákat alkalmazunk, melyek alacsonyabb energia-felvétel mellett biztosítják az ügyfeleink által elvárt teljesítményt.” - hangsúlyozta Pongrácz Ferenc, a magyar adatközpontot üzemeltető ISC Hungary vezetője – „Az elmúlt két évben hideg-meleg folyosók kialakításával, a hűtött levegő visszakeverésének megakadályozásával 10%-os csökkenést értünk el a fajlagos energiafelhasználásban, az előttünk álló félévben pedig további 10 %-os csökkentést veszünk célba, így érhetjük el itt is az átlagos energiafelhasználás melletti 1,65-ös energiahatékonysági (PUE) értéket.”

Mér, elemez, visszacsatol
Az IBM folyamatos és szoros elemzés mellett működteti adatközpontjait, amihez az IBM kutatási részlege által kifejlesztett mobil mérési technológia (Mobile Measurement Technology, MMT) nyújt segítséget. Ez a technológia érzékelők ezreivel látja el az adatközpontokat, hogy folyamatosan rögzíthessék és elemezhessék a hőmérsékletet és a légáramlást, észlelhessék a kialakuló forró és hideg pontokat. Az MMT betekintést nyújt az energiaáramlásba, adatszolgáltatásával hozzájárul az adatközpontok hatékony hűtéséhez, s így a költségek mérsékléséhez is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.