Hirdetés
. Hirdetés

Bukik az Apple az iPhone-on?

|

Kiderült, mennyibe kerül az almás vállalatnak az okostelefon legyártása. A legkisebb modell éppen csak, hogy nem veszteséges...

Hirdetés

Az iSuppli közismerten ügyesen deríti ki az elektronikai eszközök gyártásának költségeit; amint azt mi is közreadtuk; kiderült, hogy mennyibe kerül például az Amazon és a HP táblagépe. Míg utóbbi kettőt jelentős veszteséggel értékesítették a jogtulajdonosok, az Apple arról híres, hogy legtöbb készülékén (bőséges) nyereséget ér el. Nos, a legújabb, iPhone 4S modell esetében ez éppen hogy csak összejött...

 

isuppli Apple 4S okostelefon gyártási költség táblázata

 

Amint azt a fenti táblázat is mutatja, az okostelefon legmodernebb kiadásának 16 GB-os változata 188 dollárnyi komponenst igényel. A 32 GB memóriával szerelt változat 207, a 64 GB-os pedig 245 dollárt kóstál, legalábbis az Apple ennyit fizet minden egyes darabért a kínai gyártóknak. Ha hozzávesszük, hogy nagyjából 8 dolláros további költséggel jár a sok modul összeszerelése, akkor a legkisebb kapacitású modell esetében Steve Jobs vállalata igen vékonyka profitot realizálhat (legalábbis az Egyesült Államokban), hiszen a 16 GB-os változat ára 199 dollár. Ezzel szemben a 32 GB-os példányon már nagyobb az árrés (299 dollárba kerül), de a legjobban a 64 GB-nyi tárhelyet nyújtó telefonnal jár az Apple, hiszen ezt 399 dollárért kínálja (vagyis itt közel 150 dolláros nyereségre tesz szert).

Átböngészve a listát, kiderül, hogy a telefonok legdrágább eleme a vezetékmentes modul, ennek előállítása az Apple számára 23,54 dollárba kerül. Alig valamivel olcsóbb a Retina display névre keresztelt kijelző, mely 23 dollárt kóstál, míg maga az érintőképernyő 14 dollárba kerül darabonként.

Az első, szkeptikus vélemények ellenére az iPhone 4S igazi sikertörténet, sosem volt népszerűbb okostelefonja az Apple-nek a legújabb modellnél. Tavaly az első hétvégén 1,7 milliót adtak el a negyedik generációs iPhone-ból, a „négy és feledik" generáció azonban alaposan túlteljesítette ezt: 4 millió példány talált gazdára szerte a világon ugyanennyi idő alatt. Nem meglepő módon igen jó eredményekről számolhatott be az Apple, még úgy is, hogy a legújabb negyedéves jelentést még egyáltalán nem gazdagítja az iPhone 4 S. Erről további részletek itt olvashatók.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.