Hirdetés
. Hirdetés

Buknak a hazai boltok a spóroláson

|

Az informatikán próbálnak meg spórolni a hazai kereskedők, pedig a régi eszközpark cseréjével sok pénzt tudnának megtakarítani, míg a halogatás csak plusz költségeket jelenthet.

Hirdetés

A legfrissebb kimutatások szerint a magyarországi kereskedelmi vállalkozásoknál működő informatikai berendezések mintegy fele megérett a cserére. A szakértők azt tapasztalják, egyre hosszabb ideig használják a cégek a készülékeiket, holott az időben végrehajtott csere komoly megtakarítást, emellett kiszámíthatóbb működést is eredményezne.

Jelentős mértékben megnőtt a hazai kereskedelmi vállalkozásoknál használt informatikai eszközök átlagéletkora az elmúlt években, a cégek egyre ritkábban szánják rá magukat, hogy új készülékeket szerezzenek be – ismertette a tendenciákat a bolti informatikában vezető egyik hazai társaság szakértője. Szőts Róbert, a Laurel Cégcsoport műszaki igazgatója hangsúlyozta, a hazai kereskedelmi vállalkozásoknál használt informatikai eszközöknek már a fele régen megérett a cserére, azonban az érintett cégek igyekeznek minél későbbre halasztani a szükséges fejlesztéseket. A kedvezőtlen gazdasági környezet miatt rossz helyzetben vannak a kereskedők, ezért igyekeznek spórolni az informatikán, a kimutatások szerint azonban ez hosszú távon nem megtakarítást, hanem veszteséget okoz.

kassza
kassza

Az elavult eszközök lassabbak, több áramot használnak és a tapasztalatok szerint kevésbé megbízhatóak, mint az új modellek. A régi, katódsugárcsöves monitorok fogyasztása például annyival nagyobb a modern LCD vagy LED készülékekhez képest, hogy nagyjából egy év alatt csak a lecsökkent áramszámla miatt megtérül egy új monitor beszerzése. De mérések kimutatták azt is, hogy a korszerűbb nagyobb áteresztőképességet biztosító kasszarendszerek akár 15-20%-kal is csökkenthetik a kasszazónában szükséges kasszaszámot, ami azt jelenti, hogy ahol régen 6 pénztárpult volt, ott egy kassza helyéből értékes eladóteret lehet kialakítani.– sorolja a megtakarítási lehetőségeket Szőts Róbert.

Ráadásul a régebbi eszközök nemcsak magasabb költségeik, vagy lassabb tempójuk miatt jelentenek hátrányt, de meghibásodásuk esetén lényegesen drágább az alkatrészek beszerzése is. Emellett a leállások is egyre gyakoribbá válnak, ami a kieső üzemidő mellett olyan felbecsülhetetlen károkat i s okozhat, mint például a vevők elpártolása az adott üzlettől.

A szakértők azt javasolják a kereskedők számára, hogy amennyire csak lehetséges, gondolkozzanak előre az informatikai fejlesztések terén is, készüljenek fel az elavult berendezések cseréjére, és ne halogassák azt az utolsó utáni pillanatig, kockáztatva ezzel akár egy hosszabb leállást. Szőts Róbert hangsúlyozta, jelenleg már a magyar piacon is számos, igen kedvező konstrukció létezik a kereskedelemben használt informatikai eszközök frissítésére. A gyártók egy része már a készülék teljes életciklusára vállal garanciát, ami azt mutatja, hogy bíznak a termékeikben, vagyis megbízható, nagy kapacitású berendezéseket kínálnak az üzleteknek.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.