Hirdetés
. Hirdetés

Büntetett a Mars: nem sikerült a Schiaparelli landolása

|

A leszállóegység landolás közben elnémult, de a tudósok még reménykednek.

Hirdetés

A European Space Agency (Európai Űrhivatal, ESA) leszállóegysége, a Schiaparelli a szerdai leszállás közben elhallgatott. Az addig visszaküldött adatok szerint elérte a Mars légkörét, és a zuhanást fékező ejtőernyő is kinyílt. Ám hirtelen megszakadt vele a kapcsolat. Az ESA azonban bízik benne, hogy nem veszett el véglegesen.

Egy csütörtöki sajtótájékoztatón David Parker, a szakterületért felelős ESA-igazgató elmondta, hogy a landolás során olyan értékes adatokhoz jutottak, amelyek miatt a küldetés már akkor is megérte, ha a Schiaparelli valóban végzetes sérülést szenvedett a földet éréskor. Parker bizonyos benne, hogy az adatok elemzéséből kiderül, miért nem sikerült a manőver.

A Schiaparelli egy kísérleti robotmodul: annak a technológiának a tesztelésére terveztek, amellyel az ESA a jövőben űrhajósokat akar eljuttatni a Marsra. Az eredeti tervek úgy szóltak, hogy a leszállóegység a sikeres landolás után 2-4 napig tevékenykedik a Marson, és különféle tudományos kísérleteket hajt végre.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.