Hirdetés
. Hirdetés

CES 2020: lópatkó és kvantumjövő

|

Hajlítható kijelzős tanulmányeszközével demózta az idei CES-en az Intel a holnap formabontó laptopjait, amelyekhez új processzorokat is készített. Az ultranagy felbontású videót a dolgok internetével és mesterséges intelligenciával összekapcsoló alkalmazásokhoz azonban más gyártók is új architektúrákat fejlesztenek - az IBM egyenesen kvantumszámítógéppel szerepelt a fogyasztói technológia kiállításán.

Hirdetés

Üzleti és lakossági célú eszközök és szolgáltatások között, legalábbis ami a végfelhasználást illeti, persze már nem is akar senki igazán határt vonni, ezért a hivatalos megnevezésében még mindig a fogyasztói elektronikára utaló CES felhozatala is folyamatosan bővül, átalakul. Minthogy a Las Vegas-i mustra szakmai közönséghez szól, indokolt is reflektorfénybe állítani a kaszinóvárosban mindazokat a technológiákat, amelyek a háttérből működtetik a lakosság kezébe kerülő felokosított kütyüket, öltsenek azokban testet okosotthonokba, -épületekbe vagy -városokba szánt, a mindennapok kényelmét vagy a munkavégzés hatékonyságát fokozó megoldások.

Hirdetés

A kommercializálás kiábrándító kezdetei ellenére a gyártók hajthatatlanul kitartanak a hajlítható kijelzők mellett, így az idei CES-en már több, meggyőzőnek tűnő terméket is felvonultattak. További elszánt fejlesztésre ihletve a számítógépek és telefonok szállítóit az Intel Horseshoe Bend kódnevű tanulmányeszközével szemléltette a hajlítható kijelzős laptopok képességeit a kiállításon. A szerencsét hozó lópatkó után elkeresztelt prototípus a lapkagyártó hamarosan megjelenő Tiger Lake mobilprocesszorára épül, mérete a 12 hüvelykes laptopokhoz hasonló, de OLED panelje 17 colos kijelzővé hajtható szét, és vezeték nélküli billentyűzettel asztali munkaállomásként is használható.

Formabontó laptopok
A PC-gyártók eközben az Intel egy másik, Lakefield kódnevű processzorára építenek formabontó notebookokat: a két kijelzős Dell Concept Duet és a hajlítható Ori még csupán tanulmány, a Lenovo ThinkPad X1 Fold laptopja azonban az év közepén már kapható lesz. A Lenovo azt ígéri, hogy a 13,3 colos, hajlítható OLED kijelzős X1 Fold tartósságában és megbízhatóságában is méltó lesz a ThinkPad névhez. A teljes funkcionalitású laptop tömege az 1 kilogrammot sem éri el, rendkívül könnyű, fémötvözeteket szénszálakkal kombináló házat kapott fekete bőrborítással és egybefüggő, sík kijelzővé is széthajtható.

Novemberben a Lenovo már bejelentett egy hajlítható kijelzős okostelefont is. Az androidos Motorola Razr a kagylótelefonok nosztalgikus formátumát hozza vissza új tartalommal, belső felületét ugyanis teljes egészében a 6,2 colos P-OLED kijelző borítja. A Motorola Razr januárban már boltokba került, de márciusban követni fogja a ThinkBook Plus is, amely kialakításával szintén kilép a megszokott keretek közül. A CES-en bemutatott üzleti laptop az okostelefon funkcióiból is átvesz valamennyit, hogy megkönnyítse a felhasználók munkavégzését, akik gyakran váltogatnak a két eszköz között. A ThinkBook Plus fedelén egy monokróm e-ink kijelző kapott helyet, amelyre a felhasználók a Precision Pen tollal jegyzetelhetnek, és közben a csukott laptopra érkező üzenetekről is értesítést kapnak.

Ultrahordozható, másfél kilogrammnál könnyebb üzleti laptopot mutatott be - egy sor további PC és kijelző mellett - a Dell is Las Vegasban. A 15 colos, alumínium burkolatú Latitude 9510 beépített wifi 6 és 5G technológiával gondoskodik az újgenerációs hálózatelérésről, és az Intel legfrissebb, tizedik generációs Core i7 processzorával is kapható. Különlegessége a Dell Optimizer szoftver, amely mesterséges intelligenciájával elemzi a laptop használatát, így kiismeri a felhasználó igényeit, és azoknak megfelelően a háttérben automatikusan finomhangolja a beállításokat a legjobb teljesítmény eléréséhez. Laboratóriumi körülmények között a Dell ezzel a képességgel 30 órát meghaladó akkumulátoros üzemidőt is elért (ennek részletes leírása elérhető a weboldaláról), de maga is felhívja a figyelmet, hogy a mindennapi gyakorlatban ez jóval rövidebb lehet. A szoftver ExpressCharge funkciója mindenesetre segít az akkumulátor élettartamának meghosszabbításában, illetve lemerülés esetén 20 perc alatt 35 százalékos töltöttségi szintet elérni. Egy további funkció, az Intel Context Sensing technológiáját és a Windows Hellót használó ExpressSign pedig a felhasználó jelenlétének érzékelésével teszi gyorsabbá és biztonságosabbá a bejelentkezést.

Teret kapott a CES-en az Intel Mobileye üzletága is, amely kizárólag videókamerákat használó VIDAR technológiájával a LIDAR lézeres távérzékeléshez fogható pontosságot ér el az önvezető járművek tájékozódásában. A Mobileye EyeQ chipeket az autógyártók vezetőtámogató ADAS rendszerekhez szerelik be járműveikbe. Láthatták a kiállítás résztvevői a nagy felbontású, centiméterre pontos várostérképet is, amelyet a Mobileye Road Experience Management (REM) technológiájával készített a Las Vegas utcáin közlekedő autókról érkező videófolyamból kevesebb mint 24 óra alatt - a jövőben erre a megoldásra robottaxi és más mobilitási szolgáltatások épülhetnek.

Tekeredő kijelzők
Folytatva a korábbi évek hagyományait, az LG idén két látványos OLED-installációval kápráztatta el a közönséget, amelyet hajlékonyan ívelt és feltekerhető kijelzőkből épített standján. A Hullám összesen kétszáz darab - 128 domború és homorú, valamint 72 sík -, egyenként 55 hüvelykes, tükröződő réteggel borított, kereskedelmi forgalomban kapható OLED kijelzőből állt. A hat méter magas és huszonöt méter széles installáción a Föld természeti csodáit bemutató videó futott. A Szökőkút pedig az LG vetítővászonként feltekerhető Signature OLED TV R képességeit csillogtatta meg, 20 darab vékony és hajlékony készülék koreográfiájával fokozva a megjelenített kép látványát. A futurisztikus hatású tévé használaton kívül egy elegáns vonalvezetésű alumínium állványba húzható vissza - újraértelmezi a berendezési tárgy és a környezet viszonyát, ami új fejezetet nyithat a termékkategória történetében.

Főleg, hogy hasonlóan feltekerhető 30 colos és 4K felbontású tévével a Sharp is előállt Las Vegasban. A gyártó közszemlére tett egy 90 colos, átlátszó LCD kijelzőt is, amely új távlatokat tár fel a kiterjesztett valóság (AR) alkalmazásai előtt, továbbá bemutatott egy kültéri LCD panelt is, amely energiahatékonyan, háttérvilágítás nélkül, pusztán a környezeti fény tükrözésével napsütésben is jól láthatóan jeleníti meg a színes grafikus tartalmat. A Sharp ultranagy felbontású és ötödik generációs videó-, illetve mobilhálózati technológiákat összekapcsoló megoldásaival is feltűnést keltett Las Vegasban. Kiemelkedett közülük a drónrendszer, amely 5G hálózaton 8K felbontású kamerájával élő videót továbbít a nagy kiterjedésű, fizikai infrastruktúrák mesterséges intelligenciával támogatott képanalitikai állapot-ellenőrzéséhez.

Összeszámolni is nehéz lenne a CES-en odaítélt innovációs díjakat, de az egyiket a Bosch vihette haza. Az autóipari beszállító a szélvédő felső pereméről lehajtható napellenzőt cserélte le áttetsző LCD panelre, amelynek mindig csak akkora felülete sötétedik el, amekkora a beeső fénysugarak kivédéséhez szükséges. A rendszer ehhez egy beltéri kamerával figyeli a vezető szemmozgását, és intelligens algoritmusokkal dinamikusan számítja ki a virtuális napellenző méretét, elhelyezkedését. Szabad szemmel látható térhatású grafikát, például az előírt követési távolságról szóló figyelmeztetéseket megjelenítő műszerfali 3D kijelzőt, és egy pehelykönnyű okosszemüveget is készített a Bosch. A tíz grammnál kisebb tömegű Light Drive az okostelefonról vagy -óráról érkező navigációs és egyéb információkat úgy vetíti a hagyományos szemüveglencsére, hogy azok közvetlen napsütésben is jól láthatók.

A dolgok internetére csatlakozó és a felhőből mesterséges intelligenciát nyerő "kütyük" népes táborában az autók kétségtelenül a legmenőbbek közé tartoznak, és a járműgyártók az idei CES-en is nagy erőkkel vonultak fel. A Bosch például a Daimlerrel fejlesztett automatizált gépkocsiparkoló szolgáltatást - a SAE skálán négyes szintre sorolt vezetésautomatizáló rendszer széles körű alkalmazását elsőként engedélyezték Németországban, ahol jövőre már egy tucat parkolóházban találkozhatnak vele a felhasználók.

Kvantumszámítógép karnyújtásra
Las Vegasban jelentette be a Delta Airlines, hogy a légitársaságok közül elsőként csatlakozott az IBM Q Network hálózatához, amelyben száznál több nagyvállalat, start-up, egyetem és kutatóintézet kísérletezik a gyártó kvantumszámítógépén üzleti alkalmazások fejlesztésével. Az új architektúra olyan, mesterséges intelligenciára épülő alkalmazások terén ígér eddig nem látott mértékű teljesítménynövekedést, mint az anyagkutatás, a kockázatelemzés, a testre szabott termékek és szolgáltatások dinamikus árazása, valamint a gyártás és a logisztika optimalizálása, így képességeit közvetett módon a lakosság is tapasztalni fogja.

A CES szakmai közönsége azonban az IBM Q SystemOne kvantumszámítógépét is láthatta. A gyártó eszerint kvantumléptekkel halad előre az új architektúra fejlesztésében és bevezetésében, az 53 qubites SystemOne ugyanis a legnagyobb teljesítményű nyilvánosan hozzáférhető kvantumszámítógép a világon. Az IBM felhőben elérhető kvantum-számítóközpontjában már 15 hasonló rendszer működik, de a gyártó német leányvállalata a SystemOne egy példányát Európában is telepíti.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.