Hirdetés
. Hirdetés

Chippiac: az Apple már leplezetlenül tör dominanciára

|

Az Apple elképesztő összeget, 28 milliárd dollárt költ egy év alatt félvezetőkre, amivel a legnagyobb vásárló. A milliónyi tablethez, okostelefonhoz és számítógéphez valósággal összeporszívózzák a piacról a chipeket, s minden tizedik ilyen mütyűr almás logójú termékben landol. A második legnagyobb szilíciumfogyasztó Samsung csak 14,9 milliárd dollárt ad ki chipekre.

Hirdetés

Az iparági szövetség (Semiconductor Industry Association) és a hivatalos statisztikák (World Semiconductor Trade Statistics) szerint a tavasszal született előrejelzés a globális félvezető értékesítést összesen 301 milliárd dollárra tesz ebben az esztendőben. Az Apple részesedése a vásárlásból várhatóan eléri a 9,3 százalékot. IHS iSuppli jóslata pedig azt mondja, hogy az Apple 27 milliárd dollárt fog kiadni chipekre.

Hogy pontosan ez hány darab és milyenfajta lapkát jelent, arról megoszlanak a vélemények. Nem lehet ugyanis tudni, hogy a nagy vásárlók piaci stratégiája az egyedi chipek felé hajlik vagy az olyan integrált processzorok irányába (amilyet például a Qualcomm kínál), amelyek több chipet kombinálnak egy rendszerré egyetlen lapkán. Egyelőre az Apple sikerei a fogyasztói termékek között és a növekvő számú chip ezekben az eszközökben felfelé hajtja a félvezető fogyasztás trendjét.

Az IHS iSuppli jelentése azonban a mélyebb rétegekben zajló folyamatokra is felhívja a figyelmet. „Az nem kérdés, hogy az Apple egyelőre uralkodik az okostelefon- és a tabletpiacon. De a színfalak mögött a cég egy másik háborút is folytat az elektronikai ellátási lánc feletti dominancia megszerzéséért” – hívta felé a figyelmet Myson Robles-Bruce a cég vezető elemzője.

A szakember szerint egy ilyen domináns pozíció igen veszélyes volna, mert egyetlen cég határozhatná meg a félvezetőárakat, kontrollálhatná a termékek bevezetésének ütemét, és garantált ellátást, szállítást köthetne ki magának. Egy ilyen helyzet nagyon előnyös versenyhelyzetbe hozná az Apple-t, mert sokkal fejlettebb termékekkel tudna előállni sokkal alacsonyabb árakon, gyorsabban és sokkal megbízhatóbban a versenytársainál.

Az Apple jövőre tovább erősítheti vezető szerepét a globális chippiacon 12,3 százalékos részt szakítva ki magának a vásárlásokból. Eközben maga a félvezető piac csak 7,2 százalékkal fog bővülni (322 milliárd dolláros forgalmat produkálva a szakmai szervezetek adatai szerint). Azaz az Apple mások kárára folytatott offenzívája tovább erősödik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.