Hirdetés
. Hirdetés

Chiptörvény: összedugták fejüket a chip- és autógyártó cégek vezérei a kormány embereivel

|

Zárt ajtók mögött tartott csúcstalálkozón találkoztak az amerikai kormány tisztviselőivel, hogy megvitassák a félvezetőkbe való beruházási terveket.

Hirdetés

Az Egyesült Államok felvette a kesztyűt, amit Kína dobott elé, hogy megkérdőjelezze technológiai vezető képességét. Különösen a külföldre kiszervezett chipgyártás hazatérését tartják fontosnak az USA-ban. a Tajvan (a világ legnagyobb chipgyártója) és Kína közötti mostani feszültséget nézve (amiben persze az amerikai politikának is része van) a szándék érthető.

A GlobalFoundries és az Applied Materials chipgyártók, valamint a Ford Motor és a General Motors autógyártók vezetői hétfőn zárt ajtók mögött tartott csúcstalálkozón találkoztak az amerikai kormány tisztviselőivel, hogy megvitassák a félvezetőkbe való beruházási terveket.

Augusztus 9-én Joe Biden elnök aláírja az amerikai félvezetőipar támogatására és az Egyesült Államok Kínával szembeni versenyképességének növelését célzó jogszabályt. A törvényjavaslat 52 milliárd dolláros támogatást nyújt a chipgyártás és a kutatás számára. A törvény a chipgyártó üzemek beruházási adójóváírását is tartalmazza, amelynek becsült értéke 24 milliárd dollár.

Hirdetés

Thomas Caulfield, a GlobalFoundries vezérigazgatója egy nyilatkozatban elmondta, hogy a chipekről szóló jogszabály "védi az Egyesült Államok gazdaságát, ellátási láncát és nemzetbiztonságát azáltal, hogy felgyorsítja a félvezetőgyártást amerikai földön".

A jogszabály célja, hogy enyhítse a tartós hiányt, amely az autóktól kezdve a fegyvereken át a mosógépekig és videojátékokig számos termék ellátását érintette. Michigan délkeleti részén például több ezer autó és teherautó parkol chipekre várva, mivel a hiány továbbra is hatással van az autógyártókra.

A vállalatok szerint a csúcstalálkozó alkalmat adott, hogy "megvitassák, ezek az állami beruházások hogyan gyorsíthatják fel a félvezető- és a feltörekvő technológiai gyártást, hogyan támogathatják az autók villamosítását chipkészletekkel, beleértve a funkciógazdag chipeket, és hogyan erősíthetik az Egyesült Államok gazdaságát, ellátási láncait és nemzetbiztonságát" - számolt be a Reuters.

A Fehér Ház Nemzeti Gazdasági Tanácsának igazgatója, Brian Deese, William LaPlante beszerzésekért felelős védelmi államtitkár és Tarun Chhabra, a Nemzetbiztonsági Tanács tisztviselője is részt vett a rendezvényen.

Jim Farley, a Ford vezérigazgatója nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy "a chipek megbízható hazai ellátása, beleértve az autóiparban és a védelmi iparban szükséges hagyományos félvezetőket is, az amerikai gyártósorok zúgását fogja fenntartani".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.