Hirdetés

Korlátlan lehetőségek - interjú Chris Holdennel

|

Interjú Chris Holdennel, az üvegszálas hálózati megoldások szállítóit és a szektor szolgáltatóit összefogó szakmai szervezet, a Fibre To The Home Council Europe áprilisban újraválasztott elnökével.

Hirdetés

 

Chris Holden

Az európai kommunikációs ipar gyártóit és szolgáltatóit tömörítő FTTH Council Europe célja, hogy minél több felhasználót nyerjen meg a korlátlan sávszélességet nyújtó optikai hálózatoknak.

A szakmai szervezet tagjai között több mint százötven kisebb-nagyobb cég szerepel – köztük az Ericsson, az Alcatel-Lucent és a Cisco. Chris Holdennel, a régi új-elnökkel a piaci helyzetről, a technológiai kilátásokról, iletve a tanács közelebbi és távolabbi terveiről beszélgettünk.

Hirdetés

CW: Mik az Fibre To The Home (FTTH) technológia legfontosabb előnyei a többi, a piacon elterjedt megoldással szemben?

Chris Holden: Az FTTH-techonológia első és legfontosabb előnye a korlátlan sávszélesség. Ez a tény egyre fontosabbá válik, hiszen számos európai országnak komoly nehézségeket jelent, hogy a meglévő infrastruktúrájukon belül teljesíteni tudják az Európai Bizottság (EB) által megfogalmazott, az internetes hálózatok elérési sebességére vonatkozó direktívákat. Az EB legutóbb egy 100 megabytes ajánlást adott ki - ami az FTTH technológia nyújtotta üvegszálas adatátvitel révén könnyen teljesíthetővé, sőt túlteljesíthetővé válna.

CW: Melyek azok a rendszerek, szolgáltatások, amelyek képesek lennének kihasználni az ön által említett, korlátlan sávszélességet?

CH: Ma még nincsenek a piacon olyan szolgáltatások, amelyek képesek lennének teljes mértékben kihasználni a megnövekedett sávszélességet. Mi több, arra is nehéz lenne választ adni, hogy mely szolgáltatástípusok lehetnek azok, amelyeknek a jövőben szüksége lehet ekkora teljesítményre.

Véleményem szerint ilyen megoldások csak azután jelenhetnek meg, miután kiépültek a használatukhoz szükséges, nagy sebességű rendszerek. Egy dolog mindenesetre biztos: az olyan sávszélesség-pusztítók elterjedése, mint a HD TV, vagy a cloud computing szolgáltatások már néhány éven belül szükségessé tehetik az internetelérés sebességének drasztikus növelését.

Hirdetés

CW: Hogy áll ma az FTTH-lefedettség Európában?

CH: A legfrissebb adatok szerint 2010-ben 18 százalékra emelkedett a penetráció a kontinensen. Ma már közel 3,9 millió egyéni és üzleti előfizetést tartunk számon Európában, míg Oroszországban 4,2 millió előfizetőről beszélhetünk. A penetráció szerencsére egyre nő.

A lefedettség eloszlását elemezve egyébiránt igen meglepő tendenciákat tapasztalhatunk. Egyáltalán nem mondható el, hogy a fejlett nyugat-európai országok vezetnék a listát: a lakosság arányában számított elérések alapján az első helyezett 4,4 százalékkal Lettország, a második a 2,2 százalékos lefedettséggel rendelkező Portugália, majd Litvánia, Szlovénia, Oroszország és Törökország következik. Ez egy kissé csalódást okozó tendencia, hisz azt mutatja, hogy a nagy európai országokban még messze nem akkora a befogadottság, mint amekkorára számítanánk.

A nemzetközi tendenciák szempontjából Ázsia és Észak-Amerika vezeti a tabellát. Az utóbbi időben Európában is nagyon megindult a fejlődés, a felmérések szerint néhány éven belül befoghatjuk Észak-Amerikát, de Ázsia - azon belül is elsősorban Japán és Dél-Korea - vezető szerepe minden bizonnyal hosszú ideig megmarad majd.

Hirdetés

CW: A kis vagy a nagyvállalatok használják-e inkább az FTTH-megoldásokat?

CH: A nagyvállalatok jelentős része már hosszabb ideje használja az üvegszálas technológiát - ez az üzleti hálózatuk részét képezi. Ha a kis- és középvállalkozásokat nézzük, ők gyakran a Fibre to the Home megoldásokat is üzleti célokra használják - tulajdonképpen Fibre to the Business szolgáltatásként veszik igénybe a szolgáltatást, hogy felgyorsítsák a hálózati elérésüket.

CW: Milyen irányba halad az FTTH Council Europe? Melyek a szervezet legfontosabb célkitűzései?

A stratégiánk tulajdonképpen évek óta változatlan. Elsősorban két területre koncentrálunk, ezek: a 'Why fibre?' és a 'How fibre?' - a 'Miért?' és a 'Hogyan?'. Fontosnak tartjuk a felvilágosítást, szeretnénk minél több információval szolgálni azok számára, akik fontolgatják, hogy FTTH-ra váltanak, hogy bemutassuk a technológia gazdasági társadalmi és környezeti előnyeit.

Hirdetés

 

Ügyfélszolgálati változás!
--
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.