Hirdetés
. Hirdetés

Korlátlan lehetőségek - interjú Chris Holdennel

|

Interjú Chris Holdennel, az üvegszálas hálózati megoldások szállítóit és a szektor szolgáltatóit összefogó szakmai szervezet, a Fibre To The Home Council Europe áprilisban újraválasztott elnökével.

Hirdetés

 

Chris Holden
Chris Holden

Az európai kommunikációs ipar gyártóit és szolgáltatóit tömörítő FTTH Council Europe célja, hogy minél több felhasználót nyerjen meg a korlátlan sávszélességet nyújtó optikai hálózatoknak.

A szakmai szervezet tagjai között több mint százötven kisebb-nagyobb cég szerepel – köztük az Ericsson, az Alcatel-Lucent és a Cisco. Chris Holdennel, a régi új-elnökkel a piaci helyzetről, a technológiai kilátásokról, iletve a tanács közelebbi és távolabbi terveiről beszélgettünk.

CW: Mik az Fibre To The Home (FTTH) technológia legfontosabb előnyei a többi, a piacon elterjedt megoldással szemben?

Chris Holden: Az FTTH-techonológia első és legfontosabb előnye a korlátlan sávszélesség. Ez a tény egyre fontosabbá válik, hiszen számos európai országnak komoly nehézségeket jelent, hogy a meglévő infrastruktúrájukon belül teljesíteni tudják az Európai Bizottság (EB) által megfogalmazott, az internetes hálózatok elérési sebességére vonatkozó direktívákat. Az EB legutóbb egy 100 megabytes ajánlást adott ki - ami az FTTH technológia nyújtotta üvegszálas adatátvitel révén könnyen teljesíthetővé, sőt túlteljesíthetővé válna.

CW: Melyek azok a rendszerek, szolgáltatások, amelyek képesek lennének kihasználni az ön által említett, korlátlan sávszélességet?

CH: Ma még nincsenek a piacon olyan szolgáltatások, amelyek képesek lennének teljes mértékben kihasználni a megnövekedett sávszélességet. Mi több, arra is nehéz lenne választ adni, hogy mely szolgáltatástípusok lehetnek azok, amelyeknek a jövőben szüksége lehet ekkora teljesítményre.

Véleményem szerint ilyen megoldások csak azután jelenhetnek meg, miután kiépültek a használatukhoz szükséges, nagy sebességű rendszerek. Egy dolog mindenesetre biztos: az olyan sávszélesség-pusztítók elterjedése, mint a HD TV, vagy a cloud computing szolgáltatások már néhány éven belül szükségessé tehetik az internetelérés sebességének drasztikus növelését.

CW: Hogy áll ma az FTTH-lefedettség Európában?

CH: A legfrissebb adatok szerint 2010-ben 18 százalékra emelkedett a penetráció a kontinensen. Ma már közel 3,9 millió egyéni és üzleti előfizetést tartunk számon Európában, míg Oroszországban 4,2 millió előfizetőről beszélhetünk. A penetráció szerencsére egyre nő.

A lefedettség eloszlását elemezve egyébiránt igen meglepő tendenciákat tapasztalhatunk. Egyáltalán nem mondható el, hogy a fejlett nyugat-európai országok vezetnék a listát: a lakosság arányában számított elérések alapján az első helyezett 4,4 százalékkal Lettország, a második a 2,2 százalékos lefedettséggel rendelkező Portugália, majd Litvánia, Szlovénia, Oroszország és Törökország következik. Ez egy kissé csalódást okozó tendencia, hisz azt mutatja, hogy a nagy európai országokban még messze nem akkora a befogadottság, mint amekkorára számítanánk.

A nemzetközi tendenciák szempontjából Ázsia és Észak-Amerika vezeti a tabellát. Az utóbbi időben Európában is nagyon megindult a fejlődés, a felmérések szerint néhány éven belül befoghatjuk Észak-Amerikát, de Ázsia - azon belül is elsősorban Japán és Dél-Korea - vezető szerepe minden bizonnyal hosszú ideig megmarad majd.

CW: A kis vagy a nagyvállalatok használják-e inkább az FTTH-megoldásokat?

CH: A nagyvállalatok jelentős része már hosszabb ideje használja az üvegszálas technológiát - ez az üzleti hálózatuk részét képezi. Ha a kis- és középvállalkozásokat nézzük, ők gyakran a Fibre to the Home megoldásokat is üzleti célokra használják - tulajdonképpen Fibre to the Business szolgáltatásként veszik igénybe a szolgáltatást, hogy felgyorsítsák a hálózati elérésüket.

CW: Milyen irányba halad az FTTH Council Europe? Melyek a szervezet legfontosabb célkitűzései?

A stratégiánk tulajdonképpen évek óta változatlan. Elsősorban két területre koncentrálunk, ezek: a 'Why fibre?' és a 'How fibre?' - a 'Miért?' és a 'Hogyan?'. Fontosnak tartjuk a felvilágosítást, szeretnénk minél több információval szolgálni azok számára, akik fontolgatják, hogy FTTH-ra váltanak, hogy bemutassuk a technológia gazdasági társadalmi és környezeti előnyeit.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.