Hirdetés
. Hirdetés

Coca-Colás állást ajánl a Fruspam féreg

|

A Fruspam.I féreg elektronikus leveleken, fájlcserélő szolgáltatásokon valamint weboldalakon keresztül is terjed, miközben egyéb kártékony programokkal vértezi fel a fertőzött rendszereket.

Hirdetés

A Fruspam.I - hasonlóan az eddig megjelent variánsaihoz - elsősorban kéretlen elektronikus levelek révén próbál felkerülni a számítógépekre. Ehhez megtévesztő üzeneteket generál, amelyekben olyan szövegeket és képeket használ fel, amelyek alapján a levél címzettje azt hiheti, hogy az e-mail a Hallmarktól, a Coca-Colától, a jobs.com-tól, stb. érkezett.

A Fruspam.I a spammelt üzenetek mellett fájlcserélőkön keresztül is képes terjedni. Ennek megfelelően olyan könyvtárakba másolja be magát, amelyek a fájlcserélő szoftverek megosztott könyvtárainak számítanak, és olyan fájlneveket választ, amelyek ismert, és széles körben használt szoftverekre utalnak.

A féreg az IIS-webszerver adta lehetőségekkel is igyekszik élni, már amennyiben ez fut a fertőzött rendszereken. Ebben az esetben a kártevő módosítja az IIS által kiszolgált alapértelmezett weboldalt, és egy MS09-067-es hibajavítás letöltésére buzdít. A hibajavítás ebben az esetben maga a féreg fájlja, ezért nem tanácsos azt letölteni.

Az Isidor Biztonsági Központ felhívta a figyelmet arra, hogy a Fruspam.I alkalmas a Vundo nevű kártékony program terjesztésére is. A féreg angol nyelvű üzenetei között találhatunk Hallmark-os üdvözlőkártyának, munka ajánlatoknak álcázott mellékleteket. Itthon - mivel angol nyelvű csatolmányokkal operál - remélhetőleg nem okoz nagyobb fertőzést.

A cikk a Computerworld.hu biztonságrovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.